IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски индекси на червено поради опасения за банковата система

Единственият изход е Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната, коментира анализатор

18:58 | 06.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Повечето европейски индекси на червено поради опасения за банковата система

С изключение на британския FTSE 100 европейските индекси затвориха на червено във вторник, след като възобновените страхове за дълговата криза на стария континент предизвикаха разпродажби в банковия сектор, пише MarketWatch.

Печеливши се оказаха единствено швейцарските акции, след като централната банка в Цюрих се намеси, за да спре поскъпването на франка.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,66% до 222 пункта. Европейските индекси се понижиха допълнително при отварянето на борсата в Ню Йорк.  В първите минути на сесията Dow Jones Industrial Average се понижи с над 2%.

Банковият сектор в Европа се оказа най-тежко засегнат, поради нарастващите съмнения за готовността на Италия да приеме необходимите бюджетни съкращения. Негативен фактор остава и ситуацията в Гърция.

Акциите на UniCredit SpA в Милано изгубиха над 4,4%.

Страховете на инвеститорите нарастват поради съмненията, че обсъжданите планове за бюджетни съкращения, предложени от италианския премиер Силвио Берлускони няма да се окажат достатъчни за овладяване на дълговата криза на Апенините.

В Париж Societe Generale SA изгуби над 6,5%, докато Commerzbank AG се раздели с над 1,8% във Франкфурт.

„Европейските политици все още не са се научили да говорят с един глас“, казва Филип Гисел директор пазарни изследвания в BNP Paribas Fortis Global Markets. „Всяко колебание на правителствата относно приемането на благонадежден план за овладяване на кризата бива незабавно наказвано от пазарите, и то сурово“, допълва той.

Загубите на банките понижиха френския CAC 40 с 1,13% до 2966 пункта. Германският DAX 30 се раздели с 1% до 5194 пункта.

Все по-малко вероятно е мерките в подкрепа на Европейския план за финансова стабилност да бъдат прието скоро, казва Ксенио Руланд, стратег на  Ruland Research и допълва, че ЕС трябва да наложи фискална дисциплина сред страните членки на еврозоната, включително Италия.

„Единственият изход е Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната“, посочва той.

Индексите в Швейцария се повишиха, след като Swiss National Bank се намеси, за да спре повишаването на швейцарския франк и фиксира минимален обменен курс на швейцарската валута спрямо еврото.

Централната банка обяви, че няма да позволява еврото да се търгува под 1,2 франка. Институцията посочва, че е готова да купува чуждестранна валута в „неограничени количества“, за да постигне тази цел.

През последните тримесечия силният франк сериозно засегна външнотърговските постъпления на швейцарските компании, с което понижи швейцарските акции.

Британският FTSE 100 спечели 1,06% до 5157 пункта. Британската веригата хотели и ресторанти Whitbread PLC спечели над 7% в Лондон, след като обяви добри печалби за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Аз не виждам проблем. Казано е, че ще изкупуват валути(т.е. ако трябва и с прясно напечатани франкове) на този курс. Т.е. те фиксират курс продава за швейцарските франкове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
aeon
преди 12 години
Институцията посочва, че е готова да купува чуждестранна валута в неограничени количества - в контекта на казаното от колегата, това изказване на Swiss National Bank също е доста амбициозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Всяко колебание на правителствата относно приемането на благонадежден план за овладяване на кризата бива незабавно наказвано от пазарите, и то сурово, допълва той.Ча'йте малко, кого всъщност наказват пазарите?? Правителствата? Или себе си? И защо ми се струва, че ерата, когато правителствата и централните банки спасяваха пазарите със стимули и порой от пари отмина и вече те (пазарите) ще трябва да се оправят сами?! Колкото могат. Ето, казано е в прав текст:Меркел: Няма да позволим пазарите да изнудват европейските лидериhttp://***.investor.bg/news/article/122240/334.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още