IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел отхвърля призивите за изваждане на Гърция от еврозоната

Според германския канцлер, ако такова нещо се случи, ще последва ефект на доминото, изключително опасен за единната валутна система

17:33 | 06.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на все по-големите разногласия сред собствените й поддръжници, германския канцелр Ангела Меркел вчера отхвърли призивите за изваждане на Гърция от еврозоната, изтъквайки, че подобен ход не е нито осъществим, нито е законен, съобщава Асошиейтед прес.

Според нея ако такова нещо се случи, ще последва ефект на доминото, изключително опасен за единната валутна система. Пред журналисти в Берлин тя изтъкна, че важното е Гърция да изпълни обещанията си, за да получи спасителен заем.

Управляващата коалиция в Германия не е сигурна, че ще получи необходимата парламентарна подкрепа след две седмици за разширяване на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

Съпротивата срещу това разширяване на правомощията нараства преди вота в Бундестага. Повече от 19 депутати са отказали да подкрепят разширяването на правомощията на ЕФФС на вътрешнопартийно гласуване снощи.

При вота вчера 12 са гласували против, а седмина са се въздържали. Християндемократите на Меркел заедно с Християнсоциалния съюз и техните партньори имат мнозинство от 19 гласа.

Опозиционните социалдемократи обявиха, че ще подкрепят мерките, но няма да правят отстъпки.

Проблемите с финансовата помощ за Гърция ще обсъдят днес в Берлин министрите на финансите на Германия, Холандия и Финландия.

Хелзинки настоява за допълнителни гаранции от Атина в замяна на участието й в спасителния план, но това среща неодобрението на други страни от ЕС. Берлин критикува предоставянето на такива специални гаранции, изтъквайки, че това подкопава единството на ЕС и поставя под заплаха цялата финансова програма за Гърция.

Утре Ангела Меркел ще защитава в Бундестага правителствения курс за извеждане на еврозоната от финансовата криза.

Също утре федералният Конституционен съд в Карлсруе ще постанови дали е законно участието на Германия в многомилиардния помощен пакет за Гърция, Ирландия и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още