IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херман Ван Ромпой: Гърция няма да излезе от еврозоната

Председателят на Европейския съвет намекна, че може да се кандидатира за втори мандат на поста

18:52 | 05.09.11 г.
<p>
	Херман ван Ромпой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Херман ван Ромпой. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи възможността Гърция да излезе от еврозоната и намекна, че би искал да получи втори мандат на поста, за да помогне на Европа да преодолее дълговата криза, съобщи MarketWatch.

“Това ще създаде повече проблеми, отколкото ще разреши“, заяви Ван Ромпой по повод евентуално излизане на Гърция от еврозоната пред фламандската радиостанция VRT. „Еврото никога не е било толкова силно, колкото днес“, добави той.

Според него първото нещо, което трябва да се направи, е да се сложат в ред делата на страните, които са реализирали лоши политики в миналото и да се погледнат днешните проблеми.

„Финансовите пазари виждат, че все още има проблеми в изпълнението на плановете в Гърция и Италия. Европа трябва да увеличи натиска върху тези държави в опит да реализират плановете, които съставиха“, каза още председателят на Европейския съвет.

Прекъсването на мисията на Европейския съюз и Международния валутен фонд в Гърция през миналата седмица, която трябваше да направи преглед на усилията за намаляване на бюджетния дефицит на затъналата балканска държава,  разстрои пазарите, довеждайки днес доходността по двугодишните гръцки облигации до 50%.

От ЕС, МВФ и Европейската централна банка дадоха 10 дни на Гърция, за да придвижи структурните реформи, преди мисията проверяващи отново да пристигне в Атина.

Председателят на Европейския съвет отбеляза, че не може да прогнозира колко ще продължи дълговата криза в еврозоната.

„Но тъй като работата не е приключена, не мога да изключа втори мандат“, подчерта Ван Ромпой. „Не го правя за лична слава“, обясни той. Ван Ромпой пое поста през януари 2010 г., а мандатът му изтича през юни 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още