IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият исландски премиер е съден заради финансовия колапс на страната

До процеса се стигна след решение на исландския парламент

10:35 | 05.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият исландски премиер е съден заради финансовия колапс на страната

Бившият премиер на Исландия Гейр Хорде се явява днес в съда по обвинения, че носи отговорност за рухването на финансовата система на страната през 2008 г., съобщава Франс прес.

60-годишният Хорде ще бъде съден от Ландсдомур, исландския съд, който има правото да съди министри. Досега този съд не беше съдил никого в страната, така че Хорде ще бъде първият подсъдим в него.

До процеса се стигна, след като парламентът на страната взе такова решение. То беше критикувано от политолозите, а Хорде нарича процеса срещу себе си фарс.

Гейр Хорде подаде оставка през 2009 г., за да успокои гнева на народа, породен от кризата, финансовия колапс и дълбоката рецесия в Исландия. Той беше лидер на Партията на независимостта, управлявала страната от средата на 2006 г.

Хорде твърди, че не носи вина за финансовия колапс от 2008 г. и че неговото правителство е спасило страната от банкрут.

Една от най-големите пропуснати възможности за ограничаване на щетите от банковия срив в Исландия е свързана с търговската марка Icesave, използвана от исландската банка Landsbanki за обслужването на клиенти във Великобритания и Холандия.

Чрез намеса на исландските власти през лятото на 2008 г. те са можели да гарантират, че дейността на Icesave ще се обособи в отделно дъщерно дружество, което на свой ред би означавало, че Исландия не би носила отговорност за депозити на стойност около 5 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още