IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Робърт Зелик: Световната икономика навлиза в опасна зона

Президентът на Световната банка призова Европа и САЩ да разрешат бързо дълговите си проблеми

09:20 | 03.09.11 г. 2
<p>
	Робърт Зелик, Снимка: Ройтерс</p>

Робърт Зелик, Снимка: Ройтерс

“Световната икономика навлиза в нова опасна зона". За това предупреди президентът на Световната банка Робърт Зелик в реч по време на конференция в Пекин, предаде Ройтерс.

Зелик призова САЩ и Европа да разрешат бързо дълговите си проблеми и отбеляза, че почти рекордно скъпите храни и нестабилните стокови пазари заплашват сериозно по-уязвимите групи по света.

Според Зелик Китай има потенциала да се превърне в “нация с високи доходи” в следващите 15 – 20 години. Той отбеляза, че ако страната иска да запази темпа на икономическия си растеж, то трябва да предприеме сериозни икономически и социални реформи, да подобри здравеопазването и да насърчи потреблението.

“Ако китайската икономика продължи да расте по същия начин, до 2030 г. тя ще е еквивалентна на до 15 днешни Южни Кореи”, коментира Зелик. “Трудно е обаче да се каже как тази експанзия ще се поддържа само от износа и инвестициите”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
В определен момент САЩ ще обявят фалит. По принцип Америка трябваше да обяви фалит на втори август -сега вече просто разпространява агонията си и в други континенти и държави които са стабилни. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Затова, ТЕЗИ, които държат властта там - доларовият емисионен център - ще трябва да прибягват до резки агресивни мерки, може би и до разпалване на ядрен конфликт. Ще наблюдаваме милитаризиране на ситуацията в света - разпалване на регионални конфликти - заради "борбата с тероризма в полза на човечеството и демокрацията" и др. подобни глупости. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Печатането на долари върви с колосални темпове. По правилата на монетарната либерална икономика, той вече не би трябвало да съществува. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като рано или късно, манипулациите с курса на долара, ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Те ще станат повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака с *** ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип",птичи грип или нещо подобно. Все нещо ще измислят!!! САЩ са една фалирала държава!!! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още