IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони предупреди, че ДДС в Италия може да бъде повишен

Предпочитаме да не го пипаме, защото не искаме да предизвикваме рецесионно напрежение, но ако е необходимо ще го направим, посочи премиерът

14:33 | 01.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Берлускони предупреди, че ДДС в Италия може да бъде повишен

Данъкът добавена стойност (ДДС) в Италия може да бъде повишен с един процентен пункт ако на правителството се наложи да компенсира орязването на пакета от мерки за фискални икономии, заяви премиерът на страната Силвио Берлускони, цитиран от Ройтерс.

“Предпочитаме да не го пипаме, защото не искаме да предизвикваме рецесионно напрежение, но ако е необходимо може да повишим сегашните 20% с един процентен пункт до 21%“, посочва Берлускони.

„Подобна стъпка по случайност ще съвпадане със случващото се в редица европейски страни“, допълва той.

Пакетът мерки, предвиждащи бюджетни съкращения за 45,5 млрд. евро, беше приет набързо в края на август, за да увери пазарите в стабилността на италианските публични финанси. Мерките обаче станаха обект на сериозни критики и политически пазарлъци за ревизирането им.

В последствие правителството се отказа от предложения „данък на солидарността“ за данъкоплатците с най-високи доходи и облекчи планираното орязване на разходите за местната администрация.

В сряда правителството се отказа и от предложение за промяна в пенсионното законодателство, което щеше да отложи пенсионирането на много от завършилите университет. 

Измененията в пакета за фискални икономии ще предизвикат недостиг от между 4 и 6 млрд. евро. Като цяло обаче липсата на детайли около правителствените мерки не позволява на анализаторите да прогнозират дали приетият пакет ще е достатъчен за балансирането на италианския бюджет до 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още