IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и еврозоната спорят за нуждата от рекапитализация на банките

Според анализ на фонда, с който ЕЦБ не е съгласна, европейските банки се нуждаят от най-малко 200 млрд. евро допълнително финансиране

12:57 | 01.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ и еврозоната спорят за нуждата от рекапитализация на банките

Ожесточен спор се разрази между представители на Международния валутен фонд (МВФ) и лидерите на еврозоната, след като фондът разпространи своя оценка, според която европейските банки са изключително уязвими поради експозицията си към дългове на някои проблемни страни, пише Financial Times.

Анализът, който е бил обсъден от борда на директорите на МВФ в сряда, беше решително отхвърлен от Европейската централна банка (ЕЦБ) и правителствата на еврозоната с аргумента, че заключенията му са частични и подвеждащи.

Изследването на МВФ, включено в предварителната версия на Доклада за глобалната финансова стабилност (GFSR), изготвян периодично от институцията, използва цената на кредитните суапове за защита от фалит, за да изчисли пазарната стойност на облигациите на три страни от еврозоната, които получават финансова подкрепа от фонда – Ирландия, Гърция и Португалия, както и на Италия, Испания и Белгия.

Въпреки че анализът на МВФ може да бъде ревизиран, двама представители на организацията заявиха, че според една от оценките ако облигациите се разглеждат при пазарни цени, това би понижило собствения капитал без нематериалните активи на европейските банки (Tangible Common Equity) – основен показател за капиталовата им адекватност – с около 200 млрд. евро, или 10 – 12%. Това понижение може да се окаже и значително по-високо, (вероятно да се удвои) ако се вземат под внимание и активите, които европейските банки държат в други банки.

ЕЦБ и правителствата от еврозоната отхвърлят подобни оценки.

Испанският финансов министър Елена Салгадо заяви, че Фондът бърка, като отчита единствено потенциалните загуби, без да взима под внимание и притежаваните от банките германски облигации, чиято цена се е повишила.

„Оценката на МВФ е изкривена“, заяви тя. „Те виждат само лошата страна на нещата“.

Салгадо допълва, че „подобно нещо се случва за втори път“ и дава за пример публикувания през октомври 2009 г. GFSR, според който европейските банки са отписали едва 347 млрд. долара от вероятните 814 млрд. долара загуби от финансовата криза.

В последствие МВФ ревизира вероятните загуби с една четвърт. Салгадо заяви, че стрес тестовете на европейските банки са по-добър индикатор за техните слабости.

Официални лица, замесени в дебата посочват, че резултатите на МВФ могат да обяснят неотдавнашния спад на акциите на европейските банки, включително на френски и германски институции, които имат значителна експозиция към дългове на страни от периферията на еврозоната.

„Използването на цените на кредитните суапове за защита от фалит за изчисляване на пазарната стойност на облигациите е доста брутален метод, но това са и изчисленията на хедж фондовете“, казва един от източниците на FT.

Финалната версия на документа ще бъда публикувана след 3 седмици, точно преди годишната среща на МВФ.

Бордът на директорите на фонда, където европейските страни държат около една трета от гласовете, е обсъдил предложения анализ в сряда. Източници, присъствали на срещата, съобщават, че напредък не е бил постигнат, като европейските представители са повторили критиките, изразени по-рано от правителствата им.

Представители на МВФ заявиха, че никога не са претендирали тяхната оценка да е изчерпателна. Те обаче подчертават, че анализът говори недвусмислено за това, че европейските банки се нуждаят от допълнителен капитал – позиция, изразена и от изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард миналата седмица на срещата на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг.

По думите на представител на европейската администрация, докладът разчита на неконсолидирани данни за експозицията към европейски дългове на Банката за международни разплащания (BIS), които не отчитат пазарно изчислените загуби на банките за периода от края на 2009 г. до лятото на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още