IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Успешната серия на европейските борси продължава

Банковите акции в Гърция обаче се сринаха заради поисканата от банка Piraeus помощ от централната банка на страната

19:50 | 31.08.11 г.
<p>
	Борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските борси днес приключиха търговията на определено положителна територия на фона на надеждите, че американският Федерален резерв ще предприеме нови мерки в подкрепа на ръста на икономиката на САЩ, съобщи MarketWatch.

Индексът  Stoxx Europe 600 напредна с 2,3% до 235,92 пункта, което бе 6-та печеливша дневна сесия от последните 8. Индексът обаче приключи месеца с 11% спад след тежкото начало.

Френският индекс CAC 40 се повиши с 3,1% до 3 256,76 пункта, като акциите на Bouygues скочиха с близо 11%, след като групата обяви плана си за обратно изкупуване на свои акции на стойност 1,25 млрд. евро с премия от 30% върху цената на затваряне във вторник, а тези на медийната и телекомуникационна групировка Vivendi прибавиха 3,8% към стойността си, след като компанията увеличи прогнозата си за печалбата до края на годината.

Акциите на Carrefour обаче понижиха стойността си с 2%, след като втората по големина верига за продажби на ддребно в света обяви, че оперативната й печалба за годината ще намалее с около 15%.

Повечето пазари от периферията на еврозоната също завършиха на зелена територия, след като правителството на германския канцлер Ангела Меркел подкрепи мерките за увеличаване на кредитния капацитет на спасителния фонд в еврозоната, но решението на правителството трябва да бъде гласувано в парламента на страната на 29 септември.

Изключение при периферните пазари бе гръцкият индекс ASE Composite, който потъна с 4,9% до 911,29 пункта, като акциите на  EFG Eurobank поевтиняха с 14%, а тези на Piraeus Bank понижиха стойността си с 13%, след като кредитната институция потвърди, че се е наложило да получи спешно финансиране от специалния фонд за подпомагане на ликвидността на гръцката централна банка, и обяви загуба за второто тримесечие от 822 млн. евро.

Германският индекс  DAX 30 спечели 2,5% до 5 784,85 пункта, като акциите на Allianz SE повишиха стойността си с 5,6%, след като Goldman Sachs повиши рейтинга на германския застраховател на „купува“ от „неутрален“ с обосновката, че спадът в стойността на ценните книжа на компанията е стигнал прекалено далеч.

Акциите на  Deutsche Lufthansa AG поскъпнаха с 5,3%, след като от компанията обявиха, че ще повишат цените за част от най-дългите товарни полети в страната.

Британският индекс FTSE 100 напредна с 2,4% до 5 394,53 пункта, като акциите на Man Group PLC повишиха стойността си с 3,5%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още