IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще тества пазарите с нова порция дълг

Тази седмица ЕЦБ няма да изкупува италиански дългови книжа

12:40 | 29.08.11 г. 1
Италия ще тества пазарите с нова порция дълг

Италия ще направи опит да набере средства от пазарите през седмицата без участието на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише Bloomberg. В продължение на три седмици финансовата институция изкупуваше италиански дълг, за да намали разходите на страната по заемните средства, отбелязва агенцията.

ЕЦБ започна да изкупува испански и италиански дългови книжа на 8 август т. г., за да спре разпространението на дълговата криза в третата и четвъртата най-големи икономики от еврозоната. Това свали лихвите по 10-годишните дългови книжа на страните до около 5% от достигнатите преди това рекордни нива.

"Проблемът на фонд мениджърите е, че има огромна нестабилност и рискът е висок", отбелязва Вернер Фей, фонд мениджър в Trust Investment GmbH във Франкфурт. "Политиците не излизат с решение, а има риск ЕЦБ да приключи програмата си за изкупуване на държавен дълг. Това ще бъде сериозен удар върху италианските книжа", допълва той.

Според Фей не е изключено, ако централната банка приключи с програмата за изкупуване на държавен дълг, да се стигне до нови рекордни лихви по италианските облигации.

Лука Кацулани от UniCredit Global Research в Милано прогнозира, че търсенето на италиански дълг на утрешния аукцион ще бъде добро. Вътрешните купувачи продължават да бъдат активни дори и при силния стрес на пазарите.

В края на миналата година дългът на Италия възлизаше на 1,6 трлн. евро, или около 120% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Междувременно, президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише поиска от премиера на Италия Силвио Берлускони да бъдат предприети още икономически мерки. За да спечели подкрепата на финансовата институция, италианското правителство вече прие пакет от мерки за намаляване на дефицита, чиято цел е да се балансира бюджета през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Италия ще тества огъня с нова порция бензин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още