IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долната камара на испанския парламент одобри антикризисните мерки

Допълнителен данък за големите компании, намаляване на разходите във фармацевтичния бранш и намаляване наполовина на ДДС за ново строителство трябва да осигурят икономии от 5 млрд. евро

22:11 | 23.08.11 г.
Долната камара на испанския парламент одобри антикризисните мерки

Долната камара на испанския парламент одобри днес на извънредно заседание новият пакет с антикризисни мерки, необходими за изпълнението на ангажиментите на страната за намаляване на бюджетния дефицит, съобщи РИА „Новости“, като се позова на испански медии.

169 депутати гласуваха „за“, 165 бяха „против“, а 7 се въздържаха.

Очаква се икономията на бюджетни средства да дойде основно от промените в областта на данъчното облагане и здравеопазването.

Въвежда се допълнителен данък печалба върху големите компании, който се очаква да донесе на бюджета допълнителни приходи от 2,5 млрд. евро.

Втората важна мярка е намаляване на разходите във фармацевтичния бранш, която трябва да доведе от икономии в размер на 2,4 млрд. евро.

Последната гласувана антикризисна мярка е намаляване на ДДС при закупуване на ново строителство от 8% на 4%, като действието й ще бъде само до 31 декември тази година.

В петък мерките бяха одобрени на заседание на правителството и след днешното гласуване влизат в сила.

Социалистическото правителство в Испания се опитва да защити четвъртата по големина икономика в еврозоната от дълговата криза, която вече обхвана Португалия, Ирландия и Гърция.

Пред страната стоят задачите за намаляване на бюджетния дефицит до 4,8% от брутния вътрешен продукт на страната през тази година, увеличаване на износа и борба с растящата безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още