IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхбогати французи молят да бъдат обложени с по-високи данъци

Желанието им е да дадат своя принос в подпомагането на Франция и Европа за борба срещу дълговата криза в еврозоната

14:47 | 23.08.11 г. 1
Свръхбогати французи молят да бъдат обложени с по-високи данъци

Някои от най-богатите французи, включително милиардерка-наследница на L'Oreal и ръководителят на петролния гигант Total, призоваха правителството да ги обложи с по-високи данъци, за да помогнат за разрешаването на финансовите проблеми на страната, съобщи Ройтерс.

В петиция, публикуване на уебсайта на седмичника Le Nouvel Observateur, 16 главни изпълнителни директори, бизнес лидери и свръхбогати личности призоваха за създаването на „специален налог“, насочен към имуществото, без да засяга капиталовите потоци.

Петицията идва след скорошния призив на американския милиардер Уорън Бъфет към властите в САЩ да повишат неговите данъци и тези на останалите негови сънародници, които получават свръхвисоки приходи като принос към мерките за строги икономии.

Във Франция президентът Никола Саркози вече планира да ореже някои данъчни привилегии за богатите като част от fпита си да добави 5-10 млрд. евро извънредни приходи в бюджета за 2012 г. след пазарните вълнения, извадили наяве опасенията за френските публични финанси. 

Френският министър на финансите Валери Пекрес заяви по-рано през август, че правителството разработва нов налог за данъкоплатци с приходи над 1 млн. евро годишно.

„Съзнаваме, че получаваме облаги от френската система и европейската среда, в която се вписваме и която се надяваме да продължим да подпомагаме“, се посочва в петицията, подписана от гланите изпълнителни директори на рекламната групировка Publicis, банката  Societe Generale и президентът на Air Francе.

Саркози, който е изправен пред тежка борба за преизбирането си на поста през април догодина, първоначално планираше да събере през 2012 г. извънредни 3 млрд. евро от премахване на данъчни облекчения в стремежа си да намали бюджетния дефицит до 4,6% от брутния вътрешен продукт на страната от прогнозирания 5,7% за тази година.

Но слабият икономически растеж през второто тримесечие и понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от международната рейтингова агенция Standard & Poor's през настоящия месец убедиха Париж, че трябва да действа спешно за запазването на собствения си максимално висок рейтинг, който е критичен за стабилността на еврозоната, бореща се с дълговата криза.

„Когато дефицитът в публичните финанси и перспективите за нарастване на държавния дълг заплашват бъдещето на Франция и Европа и когато правителството моли всеки за солидарност, ние смятаме за необходимо да дадем своя принос“, пишат авторите на петицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
В бойните спортове има една важна техника - отстъпление със стъпка-две за заемане на по-добра позиция. По-добре доброволно да дадат нещо и да си направят реклама, отколкото да дадат същото или повече, и да бъдат оплюти. Защото натам отиват нещата. Най-хубавото в цялата работа е, че част от свръхбогатите проявяват разум, чието наличие бе почнало да става съмнително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още