IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром е увеличил доставките за Европа със 17% през първото полугодие

Най-много се е увеличило ползването на руски газ в Турция и Италия, докато в Германия доставките са намалели

18:04 | 16.08.11 г.
Газпром е увеличил доставките за Европа със 17% през първото полугодие

Руският газов монополист Газпром е увеличил значително доставките на газ за Европа през първата половина на годината, съобщиха представители на компанията, цитирани от ДПА.

Газпром е доставил общо 82,5 милиарда кубични метра на европейските потребители от януари до юни, което е увеличение със 17% спрямо същия период на миналата година, предаде Интерфакс.

Най-много се е увеличило ползването на руски газ в Турция и Италия, докато в Германия доставките са намалели с 1,8%. Продажбите на природен газ са най-големият източник на приходи от чужбина за Русия, а производството на Газпром представлява около 3% от целия руски брутен вътрешен продукт, посочва ДПА.

Представители на Газпром посочиха, че се надяват да увеличат съществено доставките за Германия през идните години, тъй като Берлин реши да ограничи и в крайна сметка да прекрати използването на ядрена енергия.

Германският канцлер Ангела Меркел е скептична към повишаването на вноса на руски газ в бъдеще, заявявайки, че предпочита страната да увеличи използването на алтернативни източници на енергия, отбелязва ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още