IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавните служители в Гърция минават на 8-часов работен ден

Работната седмица на администрацията от днес се увеличава до 40 часа и се изравнява с тази в частния сектор

12:46 | 16.08.11 г. 1
Държавните служители в Гърция минават на 8-часов работен ден

От днес в Гърция влиза в сила ново работно време в държавната администрация, с което работната седмица се увеличава от досегашните 37 часа и половина на 40 часа, предаде БНР.

Промяната е предизвикана от поетите от гръцкото правителство ангажименти с Меморандума за финансова помощ, насочени към намаляването на разходите в публичния сектор чрез съкращения на служители и закриване на неефективни държавни фирми.

От днес държавните служители в Гърция ще работят на 8-часов работен ден, както е в частния сектор. Целта е подобряване на предлаганите услуги и ефективно обслужване на гражданите. Много от държавните служители досега бяха на 6-часов работен ден, като всички държавни служби, които са в контакт с гражданите, приключваха работа в 14 часа.

Предстои да влезе в сила и единна таблица на заплащане на служителите. След проверка на гръцкото министерство на финансите са установени огромни разлики в заплащането на служители с еднаква квалификация и опит, които работят в различни държавни ведомства. С тази цел под строг контрол ще бъде поставено заплащането на хонорари на външни сътрудници и консултанти към държавните фирми.

Преброяване на държавните служители, извършено преди месец по настояване на външните кредитори на страната, се оказало, че 800 хиляди са работещите в държавната администрация, което е непосилно за бюджета на Гърция.

Заплатите в държавния сектор бяха намалени до 40%, последва увеличение на работното време и се очаква съкращение поне на 30% от администрацията. В тази връзка синдикатите са готови за стачки в края на месец август.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Моля ви се тука държавната администрация ще се разтреперят, да работят 8 часа то това не им се е случвало от 20 години, за другите неща като съкращения и намаление на заплатите да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още