IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финансов министър призова за общи европейски облигации

Джордж Озборн апелира към колегите си от еврозоната да направят всичко по силите си, за да осигурят финансова стабилност

22:12 | 11.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Британският финансов министър призова за общи европейски облигации

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озборн призова колегите си от еврозоната да направят всичко по силите си, за да осигурят финансова стабилност, посочвайки, че британското правителство ще подкрепи общи облигации на страните от валутния съюз, чрез които да се избегне катастрофален разпад на еврото.

Озборн е заявил пред английски законодатели, че пречките пред тази стъпка и пред коригирането на дисбалансите в еврозоната са „политически, а не икономически”, съобщава CNBC. 

Коментарите му ще усилят натиска върху двете най-големи икономики в монетарния съюз – Германия и Франция, да приемат мерки, които да решат дълговата криза.

По-рано днес бе оповестено, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще се срещнат идната седмица, за да обсъдят управлението на еврозоната. Новината внесе успокоение на европейските пазари след нестабилното начало на сесията.

Германия се противи най-силно на общите европейски облигации, тъй като това би повишило лихвените й разходи.

Според Озборн британската икономика, макар и не имунизирана срещу глобални иконмически шокове, се приема от много инвеститори като убежище, благодарение на мерките за икономии, предприети от коалиционното правителство.

Финансовият министър е изтъкнал пред депутати, че доходността по английския дълг в момента е най-ниската за последните повече от 100 години. Той е посочил, че рейтинговата агенция Standard & Poor’s е отменила негативната си перспектива за британската икономика заради бюджетните рестрикции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Загрижил се британския финансов министър за еврото ! Това е показателно.Общите облигации само ще натоварят цяла Европа и ще позволят на задлъжняващите да трупат още дълг , като ги спасят от големите лихви които трябва да плащат. Това е като да лекуваш алкохолик с още алкохол с надеждата ,че ще се насити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още