IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози даде на министрите си седмица, за да решат кои разходи да режат

Френският президент направи опит да успокои пазарите след засилването на спекулациите, че страната ще изгуби кредитния си рейтинг

10:03 | 11.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Никола Саркози е дал краен срок от една седмица на министрите си да подготвят и представят нови мерки за ограничаване на бюджетния дефицит. Причината за това са опасенията, че страната няма да може да постигне заложените цели за свиване на отрицателното бюджетно салдо, а това ще я постави под силен натиск от страна на пазарите.

Окончателно решение за размера на разходите, които трябва да бъдат съкратени, ще бъде оповестено на 24 август след разговори с премиера Франсоа Фийон. След това те ще бъдат включени в бюджета за следващата година, пише Financial Times.

Вчера Саркози спешно прекъсна отпуската си и събра правителството, за да бъде обсъдено напрежението на финансовите пазари от последната седмица. Заради него цената на суаповете за защита от необслужване на френския дълг достигнаха рекордна цена.

Това се дължи на спекулациите, че страната ще изгуби топ кредитния си рейтинг и че евентуално ще има нужда от външна помощ, за да приведе бюджета си в по-балансиран вид.

След срещата Саркози заяви, че ангажиментът за съкращаване на бюджетния дефицит от 7,1 на сто, колкото беше през миналата година, до 3 на сто през 2013 година, ще бъде спазен независимо от развитието на икономическата ситуация.

Целта на изказването е била връщането на доверието на пазарите, смятат анализатори, цитирани от вестника. Това е от огромно значение за Франция, тъй като в противен случай набирането на кредитен ресурс би се оскъпило значително.

На фона на пазарните опасения за рейтинга на Франция обаче и трите водещи агенции потвърдиха, че страната напълно заслужава настоящата си оценка, която е възможно най-високата възможна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Патилане,малко смешно е това дето бъдещата световна валута (юана) била поскъпнала с ЦЕЛИ 0.36%! И то към поевтиняващия от много години долар. За сравнение, за година само, еврото е поскъпнало с 5-6% спрямо долара. А за швейцарския франк да не говорим - за 20 години е поскъпнал повече от двойно спрямо долара. И продължава с мощни темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още