IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания губи много пари заради размириците, застрахователите - не

Закон на 125 години може да прехвърли отговорността за изплащане на щетите, предизвикани от протестиращите, върху полицията

16:53 | 10.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Закон на 125 години може да предпази британските застрахователи от сериозни загуби, свързани с безредиците, които заляха големите градове на Острова. Причината е, че според неговите разпоредби отговорност за щетите, причинени при масови безредици, се носи от полицията.

"Идеята е, че полицията е отговорна за поддържането на реда и спокойствието, така че, ако не може да се справи с това, тя трябва да поеме отговорността за щетите", обясняват застрахователи пред Ройтерс.

Само в рамките на четири дни застрахователите са регистрирали щети за 100 млн. паунда заради безредиците, които обхванаха големите градове във Великобритания. Това показват данните на Асоциацията на британските застрахователи.

Протестите в Лондон продължават вече пети ден, като основните набези и мародерства се извършват през нощта.

„Ситуацията има два аспекта – единият са щетите, които се нанасят от протестиращите, а другият – ефектът върху икономиката, тъй като много магазини затварят по-рано, а други изобщо не отварят врати. Това е по-притеснителното“, обяснява Дейвид Фрост, генерален директор на Британската търговска камара за CNBC.

“Съществува огромна несигурност, а последното, от което се нуждаем, е нарушаване на доверието“, обяснява той.

През последните месеци британската икономика непрекъснато забавя темпа си на растеж. Днес пък Английската централна банка обяви, че понижава прогнозата си за ръста през 2011 година. Това е седмият случай след края на рецесията, при който институцията влошава прогнозите си.

Ако се наложи полицията да покрива разходи с публични средства, това би поставило британското правителство в изключително тежка ситуация заради опасността от висок бюджетен дефицит.

Днес британският премиер Дейвид Камерън обяви, че положението в обхванатите от безредици английски градове се стабилизира и че британските власти ще продължат да действат твърдо.

По думите на Камерън полицията готви мащабни операции за извършване на арести. В следващите 24 часа полицията ще бъде оборудвана с водометни машини за борба с масовите безредици в столицата и други градове, които ще бъдат използвани при нужда.

Камерън каза още, че ще бъдат предприети всички необходими действия, за да се възстанови редът. Той отбеляза, че Великобритания няма да позволи културата на страха да завладее страната.

Според британския премиер главната причина за масовите безредици е безотговорността.

"Сблъскахме се с пълно отсъствие на отговорност, с липса на етични норми и морални устои", каза той по адрес на младежите, участващи в размириците. "Освен това трябва да създадем система за социално осигуряване, която не поощрява мързела и безделието", подчерта той.

Камерън каза, че няма просто решение, което бързо да отстрани проблема, станал причина за безредиците. Според него за това е необходимо да се попълнят пропуските, които семейството, училището и други обществени институции допускат във възпитанието на младите хора.

Снимки от протестите може да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
А, добър ден!...Ще бъдем свидетели на това как социални държави, без никаква политика спрямо емигрантите стават жертва на собствената си хуманност. Както казва Кадафи /перефразирано/ - на Европа не и трябва война, младите емигранти ще я довършат. Жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още