IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Гърция стопиха печалбата на Commerzbank с 93%

Банката остава най-слабият компонент на DAX, от началото на годината акциите й са потънали с 52%

09:41 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите на Гърция стопиха печалбата на Commerzbank с 93%

Вторият по големина кредитор в Германия – Commerzbank, обяви драстичен спад на печалбата си за второто тримесечие. Като основна причина за него се посочват отписванията на активи, свързани с държавни ценни книжа на Гърция, пише Bloomberg.

Нетната печалба на банката се е стопила до 24 млн. евро, след като за второто тримесечие на миналата година бе постигнат положителен резултат от 352 млн. евро. Това се оказа доста под прогнозите на анализаторите, които бяха за 34,4 млн. евро.

Преоценката на гръцки облигации е на стойност 760 млн. евро, показва отчетът на Commerzbank.

Резултатите на банковия сектор в Европа като цяло показаха сериозното отражение на гръцката криза. Много финансови институции отписаха или преоцениха активи, което се отрази на печалбите.

От началото на годината акциите на Commerzbank са поевтинели с 52 на сто до 2,13 евро за брой. Това ги прави най-слабият компонент на индекса на сините чипове в Германия DAX. За сравнение, акциите на Deutsche Bank, която е най-големият немски кредитор, са поевтинели с 21 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още