IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ отпусна 233 млрд. евро кредити на търговските банки

Добрата новина е, че тази седмица броят на финансовите институции, потърсили кредитиране, намалява

15:08 | 09.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ отпусна 233 млрд. евро кредити на търговските банки

Европейската централна банка обяви, че е отпуснала близо 223 млрд. евро краткосрочно финансиране на търговски банки от еврозоната. Заемите са разделени на такива с матуритет 7 дни и на 35-дневни, пише Dow Jones Newswires.

Търсенето на неограничените като количество краткосрочни заеми е намаляло спрямо предходната седмица, което се определя като добра новина от пазарите. Раздадените 7-дневни кредити са в размер на 157 млрд. евро, след като преди седмица са били отпуснати 172 млрд. евро.

Броят на банките, потърсили заем, също е намалял – от 168 за миналата до 153 за тази седмица.

През миналия месец кредитирането от страна на ЕЦБ достигна петмесечен връх, тъй като банките почти пресушиха междубанковия пазар и не се кредитираха взаимно заради неяснотата около дълговата криза в Гърция и спекулациите за Италия и Испания.

На аукциона за 35-дневни кредити са били раздадени 75,75 млрд. евро на общо 39 търговски банки, допълват от Dow Jones Newswires.

В същото време стана ясно, че има силен ръст на депозитите, които търговските банки правят при ЕЦБ. Според един от ръководителите на институцията – Евалд Новотни, това е доста притеснително, тъй като показва недоверие на междубанковия пазар.

„Това не е добър знак“, категоричен е Новотни. Според него трябва да се вземат мерки за противодействие на пазарния хаос и нормализиране на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още