IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия официално вдигна забраната за внос на зеленчуци от ЕС

Отпада и изискването всяка партида европейски зарзават да се придружава от сертификат за безопасност

10:11 | 09.08.11 г.
Русия официално вдигна забраната за внос на зеленчуци от ЕС

От днес руският пазар отново е отворен за свободен внос на европейски зеленчуци. От Москва съобщиха, че вдигат забраната за внос, която беше наложена на 2 юни т. г. заради истерията около заразата с Ешерихия коли, пише Ройтерс.

Според агенцията, износът на зеленчуци от Европейския съюз за Русия за 2010 г. се оценява на 600 млн. евро (850 млн. долара).

Пред Интерфакс директорът на руската агенция за защита на потребителите Роспотребнадзор Генадий Онишченко заяви, че отпада и изискването отделните партиди зеленчуци от ЕС да бъдат придружавани със специален сертификат за безопасност.

Това изискване за внос на европейски зеленчуци в Русия беше въведено в началото на юни. В края на същия месец европейските власти и Москва се споразумяха за незабавно подновяване на вноса, но дори след споразумението всяка държава от ЕС трябваше да предоставя удосотверения на руските здравни власти, че партидите зеленчуци са безопасни за консумация и не са заразени с Ешерихия коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още