IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. работни места в Eon са в опасност

Решението на германското правителство да излезе от ядрената енергетика заплашва бизнеса на енергийния концерн Eon. Компанията започва да пести, също и от персонала

14:12 | 06.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от централите на Eon в Германия. <em>Снимка: компанията</em></p>

Една от централите на Eon в Германия. Снимка: компанията

След решението на германския кабинет страната да излезе напълно от ядрената енергетика концернът Eon е заплашен от драстично намаляване на работните места. Според публикация на Süddeutsche Zeitung компанията планира да закрие до 10 000 работни места в целия свят. Това са повече от 10% от целия сегашен персонал.

По този начин курсът на затягане на коланите ще бъде много по-сериозен от досега планираното. До този момент се говореше са съкращаване на няколкостотин места. По всяка вероятност Надзорният съвет на концерна ще вземе решение за възможните сценарии още тази седмица, пише още вестникът.

Предстоящите съкращения ще засегнат всички области и региони, в които е представен концернът. Около две трети от тях обаче ще бъдат в Германия. Най-лошите сценарии предричат петцифрен брой на съкратените, а четирицифрен брой на съкращенията е доста вероятен, пише още изданието.

Компанията със седалище в Дюселдорф не е взела отношение по материала на вестника. "Вследствие на значително променените рамкови условия Eon проучва в момента възможни напасвания на стратегията" е казал само говорител. "Решения обаче все още не са взети". 

С годишни приходи от 93 млрд. евро и около 85 000 служителя Eon е най-големият германски енергиен концерн. През ноември, още преди да стане ясно, че Германия се отказва от мирния атом, компанията обяви, че до края на 2013 г. има намерение да продаде дялове от компанията за общо 15 млрд. евро, за да намали гигантския си дълг и да има възможности за нови инвестиции.

Управляващата коалиция в Германия постигна съгласие да закрие всички ядрени мощности в страната до края на 2022 г., стана ясно в края на май. Според  анализ на Германския институт за икономически изследвания (DIW) за отказа си от АЕЦ страната ще плаща по 2 млрд.  евро годишно

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Ще им мине...надявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
B.Georgiev
преди 12 години
Тези още ли си вярват, че ще затворят АЕЦ-овете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още