IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство разкритикува объркването внесено от ЕЦБ

Трябва да призная, че това не бе най-добрата пресконференция на ЕЦБ, която съм следила - това доведе до известно объркване на пазарите, заяви испанският министър на икономиката

21:24 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Испанското правителство разкритикува объркването внесено от ЕЦБ

Испанският министър на икономиката Елена Салгадо разкритикува днес речта, произнесена вчера от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ), заявявайки, че тя е създала "известно объркване" на пазарите.

"Трябва да призная, че това не бе най-добрата пресконференция на Жан-Клод Трише, която съм следила", и това доведе до "известно объркване на пазарите", заяви Салгадо по Радио насионал де Еспаня, цитирана от Франс прес.

"Докато течеше тази пресконференция, която бе много дълга, ненормално дълга, се появяваха новини, според които ЕЦБ е на път да започне да купува ирландски и португалски държавни облигации", отбеляза Салгадо.

Това са "две страни, за които вече има програми за финансово подпомагане, а следователно не е предвидено, че е необходима такава интервенция", подчерта испанския министър отбелязвайки, че пазарите са чакали по-скоро жест към испанските или италианските облигации, но напразно.

Според слухове, които днес се чуваха на пазарите, в крайна сметка ЕЦБ решила да направи именно това и в резултат Мадридската фондова борса отново е навлязла в зелената територия. Изказването на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен бе, тъкмо обратното, "абсолютно положително", "много положително що се отнася до Испания", заяви Салгадо. "Той ( Оли Рен - бел. ред.) знае, че правителството ни е твърдо решено да задълбочим реформите, да ги изпълним и да продължи с ангажиментите си", каза още испанския министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още