IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен спад на европейските борси

Продължаващите притеснения за разпространението на дълговата криза в еврозоната бяха основните фактори за спада

20:31 | 04.08.11 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>
<p>
	<br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Ройтерс


 

Европейските акции силно поевтиняха на фона на задълбочаващата се загриженост, че възстановяването на световната икономика е в застой, пише Bloomberg.

Британският индекс FTSE 100 загуби 3,2% до 5 406 пункта. Във Франция САС 40 се понижи с 3,9% до 3 320 пункта, а германският DAX отстъпи с 3,4% до 6 415 пункта.

„Пазарът се движи от макроикономическите страхове“, каза Стефан Еколко, главен стратег на пазара на ценни книжа в Лондон.

Акциите на Rio Tinto, един от гигантите в минния сектор, поевтиняха с над 5%. Oт компанията съобщиха, че нетната печалба за първите шест месеца на годината е в размер на 7,6 млрд. долара. Анализаторите обаче очакваха печалба от 8,3 млрд. долара. Книжата на Veolia Environnement и Inmarsat Plc пък се сринаха с по 19%.

Европейската централна банка днес запази основния лихвен процент на ниво от 1,5% в унисон с очакванията, тъй като икономическият растеж се забавя и дълговата криза в еврозоната се разпространява в Италия и Испания.

Лихвата по италианските ценни книжа с 10-годишен падеж достигна рекордно равнище – 6,21%. Премиерът Силвио Берлускони опита да успокои духовете, че италианската икономика е стабилна, а банките са платежоспособни. Той призова законодателите на страната да приемат в рамките на няколко дни плана на правителството за намаляване на държавния дълг до 70 млрд. евро. Мерките включват съкращаване на публичните разходи и вдигане на някои данъци.

Повишаването на дела на испанския публичен дълг спрямо БВП и рекордното поскъпване на лихвите по 10-годишните държавни облигации – до над 6,3 на сто, засилиха спекулациите, че и иберийската страна върви по пътя към пропастта, където по-рано се сринаха Гърция и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 08.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
dosadnik
преди 12 години
Скоро тея индекси ще достигнат реалната си стойност, а именно 0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още