IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците възвръщат доверието си в икономиката

Според 43% от гражданите на ЕС отражението на кризата върху пазара на труда вече е достигнало своята най-висока точка

15:26 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските граждани са все по-оптимистично настроени за перспективите пред икономиката и все повече хора твърдят, че най-лошата част от кризата е останала в миналото. Това сочат данните от проучването „Стандартен Евробарометър“ от пролетта на 2011 г., което се провежда в ЕС два пъти годишно, съобщи Еврокомисията.

43% от анкетираните смятат, че отражението на кризата върху пазара на труда вече е достигнало своята най-висока точка. Това е с един процентен пункт повече, отколкото в предишното проучване от есента на 2010 г. и с 15 процентни пункта повече, отколкото през пролетта на 2009 г. Европейците все по-силно желаят да видят действия на равнище ЕС.

Почти 8 от всеки 10 запитани смятат, че засилената координация на икономическата политика между държавите-членки на съюза ще бъде ефективно средство за справяне с икономическата криза.

„Евросъюзът започва постепенно да излиза от кризата. Хората вярват, че общността предприема ефективни мерки“, заяви Вивиан Рединг, зам.-председател на Еврокомисията.

Скептицизъм в Португалия и Гърция

Докато общата тенденция на ЕС е положителна, все още има известен скептицизъм в държавите, които продължават да се сблъскват с рецесия и растяща безработица. По-голямата част от държавите-членки, особено Дания (68%), Естония (64%) и Австрия (62%), смятат, че отражението на икономическата криза върху пазара на труда вече е достигнало своята най-висока точка. Противоположното мнение се изразява в държави, които се борят с кризата, като Португалия (80%) и Гърция (78%).

Европейците продължават широко да подкрепят идеята „да бъдем по-силни, като работим заедно“. От запитаните 79% (+2 процентни пункта от есента на 2010 г.) са за „една по-силна координация на икономическата политика между всички държави-членки“, 78% (+3 пункта) подкрепят „по-строг контрол от страна на ЕС при използването на публични средства за спасяване на банките и финансовите институции“.

78% (+3) смятат, че „по-силната координация на икономическата и финансовата политика между страните от еврозоната“ ще бъде ефективна, 77% (+2) подкрепят по-строг контрол от страна на ЕС на дейности на големи финансови групи“ и 73% (+2) смятат, че „засилването на ролята на ЕС в регулирането на финансовите услуги“ ще доведе до резултати.

Доверието в международните институции

Европейските граждани също продължават да считат ЕС за най-ефективния участник в преодоляването на последиците от кризата, който заема позиция пред националните правителства. ЕС продължава да бъде на първо място (22%, -1), следван от националните правителства (20%, без промяна). Г-20 (14%, -2) отстъпва третото място на Международния валутен фонд (15%, без промяна).

Според проучването на Евробарометър за трети пореден път САЩ (7%, +1) остават назад в класацията след международните организации.

По-голямата част от европейските граждани смятат, че целите на стратегията „Европа 2020“ — насърчаване на иновациите и повишаване на конкурентоспособността — са реалистични и могат да бъдат постигнати.

Проучването на Евробарометър от пролетта на 2011 г. е осъществено чрез интервюта на живо в периода от 6 до 26 май 2011 г. Общо 31 769 души са интервюирани в 27-те държави-членки на ЕС и в страните кандидатки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още