IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия: ЕС е в много опасна финансова ситуация

Според финландския премиер Юрки Катайнен повишаването на доходността по италианските и испанските държавни облигации предизвиква силна тревога

22:20 | 03.08.11 г.
Финландия: ЕС е в много опасна финансова ситуация

Икономиката на Европейския съюз се оказа в много опасна финансова ситуация, заяви финландският премиер Юрки Катайнен в интервю за държавното радио, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Доходността по държавните облигации на Италия и Испания се покачи до рекордни висоти. Това предизвиква силна тревога и поражда страхове. Целият ЕС се намира в много опасна ситуация“, каза Катайнен.

Събитията от последните 48 часа в еврозоната дадоха основание на експертите да твърдят, че в ЕС възниква системна финансова криза.

През втората половина на деня обаче ситуацията донякъде се стабилизира, след като швейцарската централна банка понижи до 0% лихвите по 3-месечните междубанкови кредити в швейцарски франкове.

Същевременно до пазарите достигна информацията за мащабно изкупуване на държавни облигации на страните от периферията на еврозоната от азиатски държави, като Индия е закупила ценни книжа на държави от ЕС за 2 млрд. евро.

Вследствие на това облигациите на Италия и Испания повишиха цената си в известна степен и към 20,00 часа централноевропейско време доходността по 10-годишните италиански облигации бе 6,1%, а по испанските – 6,26%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още