IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И европейските борси продължиха със загубите

Забавянето на ръста в сектора на услугите в САЩ и продължаващите притеснения за разпространението на дълговата криза в еврозоната бяха основните фактори за спада

19:53 | 03.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски индекси регистрираха още един ден на спад, след като ръстът в сектора на услугите в САЩ неочаквано се забави през юни до най-ниското си ниво от февруари 2010 г., а притесненията за разпространението на дълговата криза в еврозоната към Италия и Испания се запазиха, съобщи CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 затвори със загуба от 2% до 1 027,82 пункта, като акциите на френската банка  Societe Generale понижиха стойността си с почти 9%, след като тя съобщи, че може да не успее да постигне поставените цели през 2012 г.

Банката е загубила 395 млн. евро преди облагането с данъци заради приноса си към спасителния финансов пакет за Гърция.

Италианският индекс FTSE MIB е загубил над 20% през последните няколко месеца, но днес се повиши с 0,9%, след като вчера достигна 27-месечно дъно.

Според старши икономистът в ING Карстен Бжески слабата световна икономика може да постави Европейската централна банка пред дилема на месечната й среща.

„Не е тайна, че ЕЦБ обикновено би предпочела да продължи курса си на повишение“, заяви Бжески. „Но при влошаващите се икономически перспективи прозорецът за възможността за по-нататъшно повишаване на основния лихвен процент изглежда бързо се затваря, оставяйки на ЕЦБ две възможности: или да осъществи ново вдигане на лихвите, или да се подготви за продължителна пауза“, добави той.

Британският индекс FTSE 100 загуби 2,3% до 5 584,51 пункта.

Във Франция САС 40 се понижи с 2,1% до 3 449,45 пункта, а германският DAX отстъпи с 2,3% до 6 640,59 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още