IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия влага 3,4 млрд. евро в изследвания на ВЕИ до 2014 г.

След отказа на страната от ядрената енергетика погледът се насочва към алтернативните източници на енергия и енергоспестяващите технологии

18:43 | 03.08.11 г.
 Германия влага 3,4 млрд. евро в изследвания на ВЕИ до 2014 г.

Германските власти ще вложат 3,4 млрд. евро до 2014 г. за изследвания в областта на възобновяемите енергийни източници, е съобщил на заседание на правителството министърът на икономиката и новите технологии на страната Филип Рьослер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„С вземането на решението за отказ на страната от атомната енергия цялата работа едва сега започва“, отбеляза Рьослер.

По думите му новата изследователска програма, която днес е била одобрена от правителството, трябва да помогне за ускоряване на скоростта на излизане на Германия от атомната енергетика.

Средствата ще бъдат изразходвани за изследвания в областта на алтернативните източници на енергия, енергийната ефективност и енергоспестяващите технологии.

Във връзка с отказа от експлоатация на атомните електроцентрали в Германия се предвижда изграждането на електростанции от нов тип, както и прилагането на мерки за икономия на електроенергия, включително реконструиране на сгради, за да бъдат те адаптирани към енергоспестяващи технологии.

В понеделник законът за излизането на Германия от атомната енергетика до 2022 г. бе подписан от президента на страната Кристиян Волф, което бе последната стъпка по приемането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още