IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейски индекси приключиха деня със силен спад

След притесненията за фалит, сега инвеститорите са уплашени от възможността за навлизане на най-голямата икономика в света в нова рецесия

19:51 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Данните за американската икономика помрачиха настроението на европейските борси днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Данните за американската икономика помрачиха настроението на европейските борси днес. Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси силно се понижиха в края на днешната търговия, предаде Ройтерс.

В Париж CAC-40 загуби – 65,26 от стойността си до 3522,79 пункта, в Цюрих SMI затвпро на 5546,94 пункта, което е спад с  236,41 пункта, а във Франкфурт DAX загуби 157,23 пункта до 6796,75.

Настроението на инвеститорите се влоши от данните за щатската конюнктура. След притесненията за фалит, сега инвеститорите са уплашени от възможността за навлизане на най-голямата икономика в света в нова рецесия.  Министерството на търговията съобщи, че потребителските разходи са се понижили с 0,2% през юни. Без отчитане на спадащите цени на енергията и храните, потребителските разходи  биха останали без промяна през юни.

Доходите на американците пък са се увеличили с 0,1%, което е най-бавният растеж на този индекс от септември 2010 г. насам и отразява слабото наемане на работна ръка през  пролетните месеци.

След силни финансови резултати за второто тримесечие акциите на Deutsche Post отчетоха спад от 0,4%. Логистичният и пощенски концерн повиши годишните си прогнози. Приходите са се увеличили между април и юни с 0,3% спрямо същия период на миналата година до 12,8 млрд. евро. С 562 млн. евро по-висока е и отчетената печалба. Печалбата на акция се повиши от 0,07 евро до 0,23 евро.

В противовес се движиха книжата на търговския концерн METRO, които заеха последното място в DAX. Приходите за първото полугодие се повишиха леко с 0,1% до 31,3 млрд. евро. Печалбата за акция се покачи от 0,08 до 0,11 евро.

Влияние върху инвеститорите имаше и банковият отчет на една от най-големите банки в Европа BNP Paribas. Тя докладва 1,1% ръст на печалбата за второто тримесечие на годината до 2,13 млрд. евро спрямо 2,11 млрд. евро към същия период на предходната година. Резултатът е изчислен след отписването на 534 млн. евро от дълговете на Гърция. Банката е една от участничките в спасителния план за южната държава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още