IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на BNP Paribas разочароват

Банката посочва, че е заложила провизии за 21% загуби по гръцкия дълг с матуритет преди 2020 г.

11:44 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Резултатите на BNP Paribas разочароват

Печалбата на BNP Paribas за второто тримесечие не оправда очакванията на анализаторите след заделяне на провизии в размер на 534 млн. евро по притежавания от банката гръцки дълг, съобщава CNBC.

Нетната печалба на френската банка за второто тримесечие се е повишила с 1,1% до 2,128 млрд. евро – по-малко от прогнозираните 2,234 млрд. евро, според проучване на Ройтерс.

Приходите на банката за същия период са се понижили с 1,7% до 10,981 млрд. евро – по-лош резултат от очакваните приходи от 11,167 млрд. евро.

Банката посочва, че е заложила провизии за 21% загуби по гръцкия дълг с матуритет преди 2020 г., които притежава. Банката държи гръцки облигации с подобен матуритет за 2,3 млрд. евро.

Изпълнителният директор на BNP Paribas Баудуин Прот посочва, че има за цел да постигне 15% възвращаемост на собствения капитал, но предупреди, че постигането на тази цел ще е предизвикателство.

„За момента това съотношение е 13,8%, а втората половина на годината традиционно е по-слаба от първата“, казва той. „Казах на инвеститорите, че нашата цел е 15% и заставам зад това. Но ще е трудно“, посочва той.

На фона на страхове около Гърция и периферията на еврозоната, включително Италия, Прот посочва, че третата по-големина икономика в еврозоната е в доста по-силна позиция от страните, които бяха принудени да приемат помощ от ЕС и МВФ.

„Аз мисля, че като говорим за държавен дълг, ситуацията в Италия е много по-различна от тази в която и да е страна от периферията на еврозоната. Мисля, че Италия се радва на много добър темп на натрупване на спестяванията и има силна икономика. Наистина, растежът е малко слаб, така че правителството в Рим ще трябва да предприеме допълнителни структурни реформи за подобряване на този показател. Въпреки това фискалните им фундаменти са доста стабилни“.

„Притеснен съм за сегашната ситуация, що се отнася до пазарите, но засега не съм притеснен за Италия“, допълва Прот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още