IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Barclays за полугодието се сви с една трета

Дори поделението за инвестиционно банкиране Barclays Capital, което е с основен принос за печалбата, отчита спад от 9%, очаква се съкращението на персонала да нарасне

10:42 | 02.08.11 г.
Печалбата на Barclays за полугодието се сви с една трета

Британската банка Barclays обяви, че печалбата й преди облагане с данъци за първите 6 месеца на годината е 2,6 млрд. паунда, което е с 33% по-малко спрямо аналогичния период на 2010 г., съобщи ВВС.

Тя обаче включва такса от 1 млрд. паунда за уреждане на искания за пропуснати продажби на застраховки за защита по вноските.

От банката посочиха също, че приходите й от инвестиции в облигации и суровини са се понижили.

По-голямата част от печалбата на кредитната институция идва от поделението й за инвестиционно банкиране Barclays Capital, което включва част от бившата американска банка Lehman Brothers, но дори и там печалбата е намаляла с 9% на годишна база до 2,3 млрд. паунда.

Въпреки намалените печалби главният изпълнителен директор на Barclays Боб Даймънд заяви, че е доволен от резултатите в настоящата икономическа среда, определена от него като „сива“.

Той твърди, че банката е изпълнила и споразумението си с правителството да кредитира британския бизнес.

„Ние изпълнихме ангажиментите си по проекта „Мерлин“ и увеличихме с 20 млрд. паунда новото кредитиране на бизнеса през първата половина на годината“, подчерта Даймънд. В тази цифра влизат и кредити в размер на 7 млрд. паунда за малките и средни фирми.

Междувременно Ройтерс съобщи, че банката може да съкрати до 3 хил. работни места през годината в опит да намали разходите.

Агенцията цитира Даймънд, според когото през първата половина на годината са съкратени 1 400 души, като броят им през втората половина може да нарасне. "Можете да приемете, че тази тенденция ще се запази и дори развие в някаква степен", посочи главният изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още