IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на европейските борси в края на седмицата

Данните за БВП на САЩ, поставянето на кредитния рейтинг на Испания под наблюдение от Moody`s и банковият сектор бяха факторите, дърпащи пазарите надолу

20:05 | 29.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейските индекси днес регистрираха най-големи седмични загуби от март на фона на увеличените опасения за световния икономически растеж и данните за брутния вътрешен продукт на САЩ, който се оказа по-слаб от очакваното, съобщи Ройтерс.

За лошите резултати допринесоха и съмненията за разпространение на европейската дългова криза и разочароващи резултати на компании за второто тримесечие.

Сред най-зле представилите се бяха акциите на Veolia Environnement, понижили стойността си с 9,5%.

Част от загубите бяха изличени благодарение на на изявлението на американския президент Барак Обама, че споразумението за бюджетния дефицит на САЩ и вдигането на тавана на вътрешния дълг на страната трябва да бъде дело на двете партии, представени в Конгреса.

„Данните за БВП на САЩ бяха бомба, но изявлението на Обама за преговорите около дълга убеди отново пазарите и загубите бяха намалени“, заяви Ангъс Кемпбъл“, ръководител на отдела за продажби в Capital Spreads. „Окуражаващо е, че не видяхме големи разпродажби“, добави той.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,4% до 1 084,75 пункта, което означаваше седмична загуба от 2,7%.

В Германия DAX отстъпи също с 0,4% до 7 158,77 пункта.

Френският индекс CAC 40 загуби 1,1% до 3 672,77 пункта, като акциите на френската банка Credit Agricole понижиха стойността си с 2,9%, след като оттам обявиха, че очакват загуба на гръцикя си филиал Emporiki, а участието в спасителния финасов план за Гърция ще принуди кредитната институция да задели допълнителни резерви до 850 млн. евро.

Във Великобритания FTSE 100 падна с 1% до 5 815,19 пункта.

Акциите на испанските компании бяха поставени под натиск, след като международната рейтингова агенция Moody`s постави кредитния рейтинг на страната и на няколко местни банки под наблюдение с вероятност да го понижи. Банковият индекс на страната днес загуби 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още