IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френски банки и застрахователи се включват в плана за Гърция с 15 млрд. евро

Приносът на частния сектор - оценяван на 106 млрд. евро до 2020 г. - е централна част от втория спасителен пакет за Гърция

21:29 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Френски банки и застрахователи се включват в плана за Гърция с 15 млрд. евро

Министерството на икономиката и финансите на Франция съобщи днес, че френски банки и застрахователни компании са се ангажирали да осигурят на Гърция по-облекчени условия за кредитиране по облигации за 15 млрд. евро, които те държат, съобщава Асошиейтед прес.

Приносът на частния сектор - оценяван на 106 млрд. евро до 2020 г. - е централна част от втория спасителен пакет за Гърция, като в допълнение ще бъдат отпуснати нови заеми за 109 млрд. евро от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ).

Френското министерство посочи, че френските компании ще участват с всичките си гръцки облигации с падеж до 2020 г. на обща стойност "около 15 млрд. евро".

Банките и застрахователите имат възможност да разменят свои облигации за нови с по-дълъг падеж и при различна лихва или с по-ниска номинална стойност или пък при настъпването на падежа да изкупят нови книжа, съответстващи на сумата, която трябва да им бъде изплатена, а това позволява механично да се удължи срокът за плащане.

Ведомството не уточни кой вариант са предпочели френските компании, допълва АП.

Частните кредитори в Гърция се ангажираха по линия на Института по международни финанси (ИМФ) с участие в размер на 135 млрд. евро за периода от 2011 до 2020 г., включително 54 млрд. евро от 2011 до 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още