IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесени резултати за европейските индекси, разпродажби за Alcatel и BASF

Хората са притеснени от несигурността и търсят убежище в златото, коментират анализатори

20:05 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Смесени резултати за европейските индекси, разпродажби за Alcatel и BASF

Европейските индекси завършиха сесията в четвъртък със смесени резултати, след като опасенията за изхода на преговорите за повишаването на дълговия таван в САЩ, както и слабите резултати на BASF SE, Alcatel-Lucent SA и Credit Suisse Group се отразиха негативно на повечето европейски пазари, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 затвори почти без промяна с ръст от 0,01% до 267 пункта, след загуба от 1,1% в сряда – най-големият процентен спад на индекса от 18 юли.

Досегашният провал на преговорите около повишаването на дълговия лимит на САЩ продължи да оказва натиск на глобалните пазари.

Индексите на Уолстрийт отбелязаха известен ръст, след като новите молби за помощи за безработни през миналата седмица достигнаха най-ниските нива от три месеца насам - 398 хил.

Стивън Поуп, партньор в Spotlight Ideas посочва, че Stoxx 600 е изгубил 8,6% от рекордните за годината стойности на 17 февруари.

„Инвеститорите спекулират, че фискалната криза в еврозоната ще попречи на икономическото възстановяване и разбира се страховете за технически фалит на САШ също са налице“, казва той. „Този сценарий е отрицателен за световните пазари и икономика и затова наблюдаваме как много инвеститори изтеглят парите си от рисковите активи и купуват злато. Хората са притеснени от несигурността и търсят убежище“.

В четвъртък Гърция започна обсъждането на предложената програма за замяна на облигации със световните банки.

Стъпката е предприета ден след като гръцкият кредитен рейтинг беше понижен от Standard & Poor’s до CC от CCC с негативна перспектива. Агенцията обяви, че предложеното преструктуриране на гръцкия дълг на практика представлява частичен фалит.

Днес Италия също имаше своите проблеми, след като доходността по италианските облигации се повиши, на фона на слабия интерес към аукцион проведен в Рим.

Корпоративните резултати останаха във фокуса на европейските пазари, като акциите на няколко основни компании отбелязаха чувствителен спад след публикуването на разочароващи данни за второто тримесечие.

Акциите на френският телекомуникационен гигант Alcatel-Lucent се понижиха с над 15% поради незадоволителните резултати на компанията.

Загубите на  Alcatel-Lucent се отразиха негативно на френският CAC 40, който изгуби 0,57% до 3713 пункта. Сред губещите в Париж се нарежда и Danone SA

В банковия сектор Credit Suisse изгуби над 1,5%, след като финансовата институция обяви, че ще съкрати 4% от служителите си и публикува данни показващи, че нетната й печалба за второто тримесечие се е понижила наполовина.

Във Франкфурт германският DAX 30 се раздели с 0,86% до 7190 след серия от разочароващи корпоративни доклади.

Акциите на химическия гигант BASF се понижиха с почти 3%, след като компанията обяви 23% ръст на печалбата си за второто тримесечие, но посочи, че очаква „не толкова динамичен растеж в бъдеще“. Акциите на Siemens AG също се понижиха.

В Лондон FTSE 100 се повиши с 0,28% до 5873 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още