IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Ако искате да загубите пари, заложете на фалит на Гърция

Дори и за минута не е обсъждано излизане на Гърция от еврозоната, твърди президентът на Европейската централна банка

15:07 | 28.07.11 г. 6
<p>
	Жан-Клод Трише. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Спекулирането с фалита на Гърция е сигурен начин да загубите пари, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише в интервю за френския вестник Le Point, цитирано от Ройтерс.

„Подобни спекулации биха били сигурен начин за загуба на пари, като се имат предвид решенията, взети миналия четвъртък“, се посочва в превода на интервюто, качен на официалния уебсайт на ЕЦБ.

На 21 юли лидерите на държавите от еврозоната се споразумяха за втори спасителен пакет за Гърция на стойност 109 млрд. евро.

Разнопосочните съобщения на политиците от еврозоната пред избирателите в техните страни обаче подчертаха колко крехко е споразумението и причиниха вълнения на финансовите пазари, които са достатъчно изнервени от безизходното положение около преговорите за увеличаване на тавана на вътрешния дълг на САЩ.

Европейските лидери приветстваха споразумението за помощта като знак на подновена решителност за възпирането на дълговата криза в еврозоната, но много голяма част от анализатори, анкетирани от Ройтерс, не го възприемат като повратна точка.

Трише определя взетите решения като важни за финансовата стабилност на еврозоната, но заявява, че Гърция също трябва да работи упорито за балансиране на своята икономика.

„Най-важното от всичко – и то е много съществено – е, че Гърция си възвърна контрола върху икономическия си баланс, че Гърция сама въвежда мерки за възстановяване на бюджета си, правителствените финанси и конкурентноспособността толкова бързо и строго, колкото е възможно“, твърди той пред Le Point.

Политиците „дори и за минута“ не са обсъждали излизането на Гърция от еврозоната, добавя президентът на ЕЦБ.

По думите му „еврозоната се намира в доста по-добро положение“ от Япония или САЩ. „Еврозоната като цяло е изправена пред по-малко проблеми, отколкото САЩ или Япония, но трябва да предприеме огромни стъпки за укрепване на своето управление“, отбелязва Трише.

Относно международните рейтингови агенции той смята, че „очевидно олигополистичният“ начин, по който те работят, е „със сигурност не оптималният в условията на пазарна организация“.

„Тази форма е структурно „проциклична“, с други думи тя подхранва създаването на балони по време на цикличните възходи и увеличава фалитите при цикличните спадове“, посочва президентът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
Мдам фалита ще е трудена ако Трише хвърля евра от хеликоптери над Гърция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
amanzaman
преди 12 години
Както се казава: " Човек никога не се проваля, той просто постига някъкви резулрати. "Така, че и за гърците важи същото правило: просто ще видим колко ще ги одрусат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
wenci
преди 12 години
То фалит е лоша дума и фалит няма да има, но ще има рзвитие на проблема, който ще доведе до други реформи..Ще спечелят банките и спекулантите. Кой на какво да заложи ....Тришето ли ще каже?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Zashtontcho
преди 12 години
Може би щеше да е вярно това което казваш, ако ставаше дума за Иван Искров или някой от комунистическите номенклатури от 90-те.Когато обаче става дума за немски или френски банкери, не може да се говори така. Просто е несериозно. Историята потвърждава и двете ми твърдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
naso_fr
преди 12 години
Е, щом Трише започна темата, начи много хора вече са си помислили да заложат за фалит. Иначе чичо Триш щеше да си трайка ни лук ял, ни лук мирисал :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Да бе, да... Още утре ще върнат половин трильон евра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още