IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейски борси приключиха деня със спад

Причина за негативния тренд са продължаващите опасения около американския дълг, плана за подпомагане на затруднени страни в еврозоната и свиването на поръчките на дълготрайни стоки в САЩ

19:53 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха силно в края на днешната търговия на фона на продължаващите опасения около американския дълг, плана за подпомагане на затруднени страни в еврозоната и свиването на поръчките на дълготрайни стоки в САЩ, предаде Ройтерс.

Сезонът на отчетите все по-често попада в полезрението на инвеститорите. Предвид все по-възможния фалит на САЩ индексите в Европа отчетоха сериозни спадове в следобедите часове.

Водещият индекс на Миланската фондова борса FTSE Mib се понижи силно в следобедните часове - с 3,61 на сто до 18 343 пункта, заради продължаващите опасения около дълговата криза и разочароващите данни за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ. 

Най-силно пострадаха банковите акции: Intesa Sanpaolo отчете спад от 6,22% 1,553 евро за акция, UBI Banca - понижение от 5,57% до 3,258 евро, Banco Popolare - 5,37% надолу до 1,357 евро, а книжата на UniCredit поевтиняха с 5,32% до 1,211 евро.

Върху низходящата тенденция се отрази и публикуваният в САЩ доклад, показал спад от 2,1% на поръчките на дълготрайни стоки през юни. 

Водещият индекс Dax на Франкфуртската борса спадна с 1,32% до 7252,68 пункта, а лондонският Footsie-100 закри сесията с понижение от 1,23%. В Париж CAC-40 отчете спад с 53,81 пункта до 3734,07.

Потребителските цени в Германия са се повишили и през юли, показват предварителните данни за юли. По всяка вероятност индексът ще отчете повишеие с 2,4% спрямо предходния месец.

След силен финансов отчет за второто тримесечие и оптимистични прогнози начело на DAX излязоха акциите на SAP, които поскъпнаха с 1,2%. Приходите на компанията са се увеличили с 14% до 3,30 млрд. евро, а печалбата е скочила с 20% до 588 млн. евро.

За отрицателна изненада днес се погрижи фармацевтичната компания Merck. Производителят отчете загуба за второто тримесечие от 11 млн. евро и понижи прогнозата си за годишните резултати. Акциите отчетоха спад от 4,8%.

Книжата на Siemens също потеглиха надолу, като спадът е от 2,6%. Концернът обяви решението на Надзорния съвет да остави за нов петгодишен мандат начело на компанията Петер Льошер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още