IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's: Може да се наложи второ преструктуриране на гръцкия дълг

Процесът не е приключил, до 1-2 години ще има по-мащабно преструктуриране, твърди ръководителят на отдел в агенцията Дейвид Биърс

15:20 | 27.07.11 г.
Standard & Poor's: Може да се наложи второ преструктуриране на гръцкия дълг

Може да се наложи още едно преструктуриране на гръцкия държавен дълг заради недостатъчно широк диапазон на решенията на Европейския съюз за финансовата помощ за страната, заяви Дейвид Биърс, ръководител на отдел в международната рейтингова агенция Standard & Poor's, цитиран от Ройтерс.

„Всяко краткосрочно преструктуриране на гръцкия дълг не означава край на тази история. Ще има по-мащабно преструктуриране“, каза Биърс.

Според него поредното решение на проблема за гръцкия дълг ще стане наложително до 1-2 години.

При това той е убеден в по-нататъшното понижаване на кредитния рейтинг на Гърция.

Международните рейтингови агенции вече обявиха, че ще смятат всякакви схеми за замяна на гръцки държавен дълг с отстъпка за ограничен фалит. В понеделник Moody`s понижи гръцкия кредитен рейтинг с три степени, а в петък Fitch предупреди, че ще понижи рейтинга до "ограничен фалит"

През миналата седмица на извънредна среща на високо равнище лидерите на еврозоната се споразумяха да отпуснат общо 159 млрд. евро като втори спасителен финансов пакет за затъналата в дългове балканска държава.

Сумата включва 109 млрд. евро от държавите членки на еврозоната и Международния валутен фонд плюс 50 млрд. евро от частните кредитори, които се съгласят да заменят настоящите гръцки дългови книжа срещу такива с удължен матуритет или да получат по-малка сума по тях.

Потенциалните ползи от тези варианти бяха оценени от Института за международни финанси на 54 млрд. евро до 2014 г., като Гърция ще получи 37 млрд. евро, а останалите 17 млрд. ще трябва да вложи в облигации с висок рейтинг, за да се застрахова срещу евентуален бъдещ фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още