IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите коли в България с 13,5% спад за 2010 година

Страната ни се нарежда на второ място по поевтиняване на новите автомобили в Европейския съюз

14:30 | 26.07.11 г.
Цените на новите коли в България с 13,5% спад за 2010 година

Цените на леките автомобили през 2010 г. в Европейския съюз са спаднали в реално отношение с 2,5%, показва доклад на Европейската комисия. Препоръчителните цени на новите леки автомобили на различните производители пък показват леко сближаване.

Ценовият индекс на ЕС за леки автомобили (отразяващ номиналните цени, платени от потребителите, включително търговски отстъпки, ДДС и такси за регистрация) е нараснал само с 0,3% срещу 2,8% повишение на общите потребителски цени, което означава спад в реалните цени на леки автомобили, пише в доклада на Комисията.

Общо 24 държави от ЕС отбелязват спад в реалните цени на леките автомобили. Спадът в реалните цени е особено силно изразен в Словакия (-17,4%), България (-13,5%), Словения (-11,6%) и Чешката република (-9,0%). При големите пазари реалните цени са се понижили най-значително в Обединеното кралство (-3,7%), докато в Германия, Испания и Франция намаленията на цените са по-умерени (съответно -1,9%, -1,6% и -0,9%).

Цените са били стабилни в други две държави (+0,2% в Италия и Малта), като са се повишили в Португалия (+2,6%). В Полша пък са се повишили с 5,6%.

Реалните цени за ремонт и поддръжка, които през последното десетилетие се се увеличили с повече отколкото равнищата на общата инфлация, не се са повишили през 2010 г.

„Хубаво е да видим, че потребителите в Европа се възползват от конкуренцията на пазара и че продължават да се ползват от значително намаление на цените на автомобили. Фактът, че разликите в цените между държавите-членки са намалели още повече, е положителен индикатор за трансгранична конкуренция. Също така съм удовлетворен от това, че за пръв път от десет години насам реалните цени в целия ЕС на услугите за ремонт и поддръжка са спрели да се покачват. Това е знак, че секторът е разбрал новите правила на играта“, заяви Хоакин Алмуния, заместник-председател на Комисията, отговарящ за политиката по конкуренция.

Докладът за цените на леките автомобили е част от мониторинга, който Комисията извършва на сектора на моторните превозни средства. В него е направен преглед за целия ЕС на препоръчителните цени на производителите за 89 най-продавани модели леки автомобили, представляващи 26 марки автомобили. Докладът дава възможност на потребителите да сравнят цените на автомобилите в цяла Европа и да се възползват от възможностите на единния пазар на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още