IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции поевтиняха заради подновените страхове около дълговата криза

Банковите книжа спаднаха след четиридневната еуфория, като Intesa Sanpaolo и UniCredit се сринаха съответно с 8,3% и 7,1%

19:11 | 25.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Европейските акции поевтиняха заради подновените страхове около дълговата криза

Акциите в Европа се понижиха в днешната сесия, прекъсвайки серията от четири поредни повишения, след като банките поевтиняха заради подновените опаснения относно задлъжнялостта на страните от периферията на еврозоната, както и заради проблема с вдигането на тавана по дълговия лимит на САЩ, предава Ройтерс.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се понижи с 0,3% до 1 106 пункта. Британският FTSE 100 отстъпи с 0,1% до 5 930 пункта, германският DAX се покачи с 0,3% до 7 351 пункта, а френският CAC 40 спадна с 0,6% до 3 818 пункта.

STOXX Europe 600 Banking Index загуби 2,8%, след като в предните четири сесии бе нараснал с 9,2%. Intesa Sanpaolo и UniCredit се сринаха съответно с 8,3% и 7,1%.

Днес Moody's оряза рейтинга на Гърция с цели три степени до Ca – последното ниво преди неплатежоспособността. От кредитната агенция заявиха, че почти сигурно ще поставят рейтинг „фалит” на страната в резултат от новия спасителен план на ЕС.

”Хората смятат, че САЩ ще решат навреме въпроса с вдигането на тавана по дълга си, но за европейските пазари по-важна е еврозоната. През миналата седмица имаше еуфория при банките, но тя се оказа преждевременна”, коментира Гавин Лондър, фонд мениджър в Legal & General.

„Намерихме временно решение на гръцкия проблем, но то не допринася кой знае колко за икономическия растеж и икономиките в региона остават в застой”, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 13 години
Всичките тия интервенции ще доведат до срив. Ако не се вземат мерки може скоро да има сериозни сътресения, тези резки колебания и то в рамките на само няколко дни не са нормални. Някой дава ли си сметка колко са 8% от гигантите Intesa Sanpaolo или UniCredit такива маржове са вън от всякакви икономически закони и реалности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Wavelooker
преди 13 години
Добро утро ! Аз откога го разправям това, ама кой чува ! ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 13 години
Това вече взе да се превръща в простотия. "Някой си" се изкаже, че ЕС ще се справи с "Кризата" айде акциите на горе - тоя някой си се разпродава. После тоя "някой си" започва да тръби, че май няма да се оправят нещата машите от рейтинговите агенции го чуват и започват да правят каквото си искат и цените падат и тоя "някой си" си пазарува евтино, докато се "напапка" и реши да поддшушнва тук-там, че ЕС ще се оправи с кризата - акциите тръгват нагоре и той пак изкарва някоя паричка. Оттук идват 2 въпроса - кой е тоя "някой си" и другия въпрос и то по-важен - До кога пазарите ще се връзват на тая игра!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още