IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат увеличение на разходите в ЕС за 2012 г. с размера на инфлацията

Съветът на финансoвите министри на държавите членки предлага повишение от 2%, Европейската комисия настоява за близо 5%

18:29 | 25.07.11 г.
Предлагат увеличение на разходите в ЕС за 2012 г. с размера на инфлацията

Съветът на финансoвите министри на държавите членки на Европейския съюз препоръча разходите в бюджета на ЕС да бъдат увеличени с едва 2,02% спрямо нивото им през 2011 г., което съответства на прогнозата на Европейската комисия за ръста на потребителските цени, се посочва в съобщение на съвета, цитирано от РИА „Новости“.

„По този начин в реално изражение предложенията на Съвета ще доведат до замразяване на плащанията от бюджета“, се отбелязва в съобщението.

Много държави членки на ЕС биха искали да видят замразени бюджетните разходи заради продължаващата световна икономическа и финансова криза, но ЕК предложи и Европейският парламент съгласува на практика увеличение от 5% за 2012 г.

Процесът на одобряване на бюджета на ЕС отнема над половин година и преминава през няколко етапа, като окончателното одобряване на документа трябва да стане в края на годината.

Приходите в бюджета на ЕС за 2011 г. са планирани да бъдат около 141 млрд. евро, а разходите – около 126 млрд. евро.

В края на април ЕК представи проект за 2012 г., в който се предвижда увеличаване на разходите спрямо 2011 г. с 4,9% до 132,7 млрд. евро, а на приходите – с 3,7% до 147,4 млрд. евро.

На свой ред ЕП не би желал намаляване на разходите без оценка на актуалните нужди на ЕС. Той призова държавите, предлагащи подобни съкращения публично да обяснят кои европейски приоритети или проекти биха искали да отложат.

Бюджетът на ЕС се пълни най-вече от вноските на 27-те държави членки.

Сега Съветът на министрите предлага разходи от 129,1 млрд. евро и приходи от 146,2 млрд. евро.

По-конкретно министрите предлагат да бъдат съкратени разходите за „устойчив растеж“ с 2,4 млрд. евро спрямо предложенията на ЕК, със 787 млн. евро тези за „запазване и управление на природните ресурси“, със 190 млн. евро за „ЕС като глобален играч“ и 74 млн. евро административни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още