IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големите европейски банки са на път да отпишат гръцки дълг за над 20 млрд. евро

Загубите от отписванията на френската BNP Paribas може да достигнат 1 млрд. евро, на Societe Generale - 500 млн., на Deutsche Bank - 317 млн., а на Credit Agricole - 138 млн., пресмятат анализатори

20:07 | 22.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Големите европейски банки са на път да отпишат гръцки дълг за над 20 млрд. евро

Най-големите европейски банки са на път да изгубят 20,6 млрд. евро от инвестициите си в гръцки ДЦК, след като кредиторите от региона се ангажираха да се присъединят към новия спасителен пакет за Гърция, пише Bloomberg.

Банките доброволно са се съгласили да отпишат 21% от номиналната стойност на вложенията си в гръцки облигации като част от програмата за замяна и изкупуване на облигации, обявиха днес от Института за международни финанси.

90-те най-големи банки в Европа държат гръцки дълг за около 98 млрд. евро, показват данни на Европейския банков регулатор.

Загубите от отписванията на френската BNP Paribas може да достигнат 1 млрд. евро, на Societe Generale - 500 млн., на Deutsche Bank - 317 млн., а на Credit Agricole -138 млн., пресмятат анализатори от Sanford C. Bernstein & Co.

„Банките трябва да са готови да приемат отписването на главница по гръцкия дълг и то вече е калкулирано в цените на техните акции”, коментира Андреас Плезир, банков анализатор на M.M. Warburg в Хамбург.

”Ключово бе да се осигури капитал на гръцките банки и да се спре евентуална верижна реакция към кредитори извън страната, които имат експозиции към местните банки”, добавя той.

10-годишните гръцки държавни облигации се търгуват на 61,5% от номинала си – повишение спрямо 55,4% вчера и 50,5% в понеделник. За сравнение ирландските ДЦК се търгуват на 63,7% от номинала спрямо 61,8% вчера.

Индексът на Bloomberg за европейски банки и финансови компании се повишава с 1,2% в петъчната търговия, което представлява ръст от 6,8% от началото на седмицата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 13 години
.... А това е само началото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още