IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стратег: Трябва да се понижи рейтингът на Германия, за да бъде спасено еврото

Присъединили сте се към този клуб и трябва да осъзнаете, че сте поели задължения с влизането си в него, изтъква стратег от Lloyds по повод членството на Германия в еврозоната

15:23 | 20.07.11 г. 1
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Най-голямата икономика в еврозоната - Германия, трябва да е готова да поеме понижаване на рейтинга си, който в момента е на най-високото ниво ААА, за до помогне за спасяването на общата европейска валута, заяви Чарлз Дийбъл, шеф на отдела за пазарни стратегии в Lloyds, пред CNBC.

“Присъединили сте се към този клуб и трябва да осъзнаете, че сте поели задължения с влизането си“, каза Дийбъл.

„Германия трябва да наистина да направи анализ на приходите и ползите за това какво ще й струва да не помогне“, добави той.

Едно разпадане на еврозоната би било „разтърсващ сценарий“, докато понижаването на кредитния рейтинг на Германия с една степен ще означава само намаление по кредитните й суапове с 30-50 базисни пункта, смята стратегът на Lloyds.

„Това е много по-добре, отколкото цялата ви банкова система да затъне в грижи при разпадането на еврозоната. Ако погледнете къде се търгуват европейските суапове, във всеки случай това е просто пълномощно за Германия“, убеден е той.

Утре лидерите на държавите членки на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят гръцката дългова криза, като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще проведат разговори още днес.

Меркел вече предупреди, че „няма да има ефективен резултат, който ще разреши всички проблеми“.

Според Джон Хидесков, старши анализатор в Danske Markets, банките в северноевропейските държави са излезли особено силни от последните стрес тестове.

„Пазарите останаха нетърпеливи прекалено дълго време“, посочи той.

Дибел смята, че в някои от по-малките европейски икономики като Холандия, Финландия и Австрия си струва да се инвестира.

На свой ред Хидесков обяви, че доходността по настоящите италиански и испански държавни ценни книжа „не може да се обясни с основните фактори“.

„Ако погледнете състоянието на частния сектор в Италия, то е твърде впечатляващо“, добави той.

Вътрешните инвестиции в Италия, където около половината от държавните ценни книжа са притежание на местни инвеститори, се разглеждат като сила в сравнение с Гърция и останалите периферни икономики от еврозоната.

„Можете да контролирате вътрешния пазар в известна степен“, отбеляза Хидесков.

По думите му не е особено вероятно италианските инвеститори да се откажат изведнъж от държавните облигации, тъй като „сега не е времето за рязка промяна на инвестиционната стратегия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Liliyanaandreeva
преди 13 години
Точно обратното е! Успяхме ли вече да превърнем Европа в Голям Абсурдистан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още