IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар заплаши да въведе правила за прозрачност на банковите такси

Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние каза, че до средата на септември банките трябва да обяснят за какво събират пари от клиентите си

08:00 | 19.07.11 г.
Еврокомисар заплаши да въведе правила за прозрачност на банковите такси

Банките в Европейския съюз трябва до средата на септември да обяснят таксите, които събират от клиентите си, или ще бъдат въведени задължителни правила за прозрачност, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

"Според нас таксите трябва да бъдат лесни за разбиране като цяло, като за идентични услуги се налагат подобни такси. Положението сега не е такова", заяви Барние на пресконференция, предаде БТА.

Пълната прозрачност на таксите ще улесни потребителите да сравняват цената на банковите услуги и да преминават към по-евтини сметки, което пък ще допринесе за понижаване на високите такси, които се отчитат в някои страни от Европейския съюз.

Еврокомисарят обеща "да предприеме законодателни действия с цел засилване на стандартизацията на европейските пазари", ако до 15 септември банките не обърнат сериозно внимание на този призив.

Банките трябва да въведат ясна терминология, обясняваща за какво и колко плащат клиентите им, заяви Барние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още