fallback

ЕК даде зелена светлина на помощта за Hypo Real Estate

Банковата група ще бъде преструктурирана и ще получи общо 175 милиарда евро

18:43 | 18.07.11 г.

Европейската комисия одобри преструктурирането, капиталовата инжекция  в размер на 10 милиарда евро, програма за продажба на активи с елементна държавна помощ за 20 милиарда евро и гаранции на обща стойност 145 милиарда евро за банковата група Hypo Real Estate, съобщиха от Европейската комисия.

Според Еврокомисията планът за преструктурирането на групата и нейната банка Deutsche Pfandbriefbank ще възстанови жизнеспособността на финансовата институция.

Всички странични дейности на банковата група ще бъдат изведени извън нея, с изключение на банковата дейност.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния коментира днес, че решението на Европейската комисия слага край на един от най-големите случаи на държавна помощ в условията на криза. „Планът за преструктуриране трябва да гарантира, че сериозните проблеми с ликвидността, от които пострада Hypo Real Estate, няма да се повторят”, допълни Алмуния.

От Брюксел припомнят, че през септември 2008 г., малко след фалита на Lehman Brothers, Hypo Real Estate започна да изпитва ликвидни проблеми. На 1 април 2009 г. германските власти уведомиха Европейската комисия за първия план за преструктуриране на банковата група. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 03.09.22 г.
fallback