IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще окаже подкрепа на банките, провалили се на стрес тестовете

Мерките ще бъдат предприети на европейско ниво, за да бъде подобрено положението след публикуването на резултатите от стрес тестовете, се казва в решението на ЕКОФИН

18:01 | 12.07.11 г. 4
ЕС ще окаже подкрепа на банките, провалили се на стрес тестовете

Съветът на Европейския съюз на ниво министри на икономиката и финансите ЕКОФИН днес реши, че ЕС ще окаже държавна подкрепа на банките, които се провалят на стрес тестовете, съобщи РИА „Новости“.

„Необходимите мерки ще бъдат предприети на европейско ниво, за да бъде подобрено положението след публикуването на резултатите от стрес тестовете“, се подчертава в документа.

Резултатите от стрес тестовете ще бъдат публикувани в петък в 18,00 часа българско време. Финансовите пазари ги очакват с голямо нетърпение, разглеждайки ги като важен показател за дълбочината на кризата в еврозоната.

Стрес тестовете трябва да определят уязвимостта на европейските финансови институции при обявяване на фалит по държавни дългове на отделни страни от ЕС.

Особена загриженост в тази връзка представлява финансовият пазар в Италия, на който според различни оценки френските банки са се ангажирали с 290 млрд. евро, а германските – с 116 млрд. евро. 

Настоящото решение на ЕКОФИН трябва да намали риска от „ефекта на доминото“ в европейската финансова система, ако еврозоната реши да приеме „ограничен фалит“ по отделни държавни дългове.

По-рано днес испанският вестник АВС съобщи, цитирайки неназовани източници, че 6 местни банки не са издържали стрес тестовете, без да последва коментар от страна на финансовите институции в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 13 години
Почти всички ще са издържали изпита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
JonnieJ
преди 13 години
В близко бъдеще за еврозоната е ще се говори в минало време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Bobacho
преди 13 години
Всички на ръководни длъжности в ЕС са баламурници. Въпрос на време е Китай и Индия да купят западната част от континета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 13 години
Mи то тогава тези които са издържали тестовете са явно някакви баламурници.Да увеличават бонусите и премиите ЕС ще помага.Да *** и ЕС и простаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още