IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси на зелено, след добро представяне на акциите в Лисабон

Не съществува алтернатива на акциите – те са подценени както спрямо облигациите, така и спрямо другите активи, коментират анализатори

19:09 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси на зелено, след добро представяне на акциите в Лисабон

Европейските индекси се повишиха в четвъртък, водени от печалби на португалския пазар, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) отмени изискванията за минимален кредитен рейтинг по португалския дълг, който държи и същевременно бяха публикувани оптимистични данни за заетостта в САЩ, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,41% до 276 пункта. Индексът беше подкрепен и от данни за заетостта в САЩ, според които през юни частният сектор е наел два пъти повече служители от очакваното.

Индексът се повиши и след като президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви, че банката ще отмени изискванията за минимален кредитен рейтинг по португалския дълг, който притежава.

След оповестяването на новината португалският индекс PSI 20 скочи с 1,80% до 7255 пункта.

„Решението на ЕЦБ определено е директен и бърз отговор на атаката срещу рейтинга на Португалия от началото на седмицата“, казва Чарлз Дибел, директор пазарни стратегии на  Lloyds Bank Corporate Markets. Във вторник Moody’s Investors Service понижи рейтинга по дългосрочните португалски ДЦК до „junk“.

По-рано през деня, пазарите като цяло не реагираха на решението на ЕЦБ да повиши основните лихви с четвърт процентен пункт до 1,5% - решение, за което Трише даде ясен сигнал преди седмици. Също днес Английската централна банка остави основната лихва без промяна.

Гръцкият пазар беше на червено, като  ASE Composite изгуби 0,12% до 1264 пункта.

Според Ксенио Руланд, стратег на  Ruland Research, до края на годината лихвените проценти в еврозоната ще достигнат 2%, тъй като централната банка ще трябва да овладее инфлационното напрежение в Германия.

Той допълва, че очаква добро представяне на акциите през следващите месеци, поради липсата на алтернативи пред инвеститорите за това къде да вложат парите си.

„Всъщност съм в доста биче настроение, тъй като не съществува алтернатива на акциите – те са подценени както спрямо облигациите, така и спрямо другите активи“, казва той.

В Париж  CAC 40 се повиши с 0,47% до 3980 пункта.

Във Франкфурт  DAX 30 спечели 0,54% до 7471 пункта, като сред водещите компоненти на индекса се нарежда автомобилният гигант BMW, който обяви 16% ръст на глобалните продажби през юни. Акциите на Volkswagen AG и на PSA Peugeot Citroen в Париж също се повишиха.

В Лондон  FTSE 100 затвори с ръст от 0,86% до 6055 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още