IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът е против повторното въвеждане на граничен контрол в Шенген

Притокът на имигранти не може да оправдае подобни мерки, настояват европейските депутати

18:03 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европарламентът е против повторното въвеждане на граничен контрол в Шенген

Европейският парламент категорично се противопоставя на повторно въвеждане на граничен контрол в рамките на Шенген. Притокът на имигранти не може да оправдае подобни мерки, настояват европейските депутати в резолюция за планираните промени в Шенгенските правила, съобщава пресслужбата на Европарламента.

В резолюция, приета днес с голямо мнозинство, Европейският парламент изразява "силно съжаление" от опитите на няколко държави от ЕС да въведат отново граничен контрол, например заради внезапния приток на имигранти от Северна Африка. Институцията припомня своята категорична съпротива срещу всеки нов механизъм на Шенген, който си поставя цели, различни от укрепването на свободата на движение.

Парламентаристите припомнят, че Кодексът на шенгенските граници предвижда възможност за повторно въвеждане на контрол на вътрешните граници само когато съществува сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност.

Членовете на ЕП смятат, че неотдавнашните проблеми с Шенгенското пространство се коренят в нежеланието за прилагане на общите европейски политики – например общата европейска система за убежище и миграция (която ще включва мерки срещу незаконната имиграция и борбата с организираната престъпност). Евродепутатите припомнят, че крайният срок за създаване на обща европейска система за убежище е 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още