IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: 26 банки в Европа може да се нуждаят от подкрепа

От агенцията обаче очакват отражението на резултатите от стрес тестовете върху рейтинга на банките да бъде ограничено

17:10 | 06.07.11 г.
Moody's: 26 банки в Европа може да се нуждаят от подкрепа

Почти една трета от банките в Европейския съюз, в които бяха проведени тестове за устойчивостта им при евентуално влошаване на пазарната ситуация, може да се нуждаят от външна подкрепа, съобщиха от рейтинговата агенция Moody's, цитирани от Ройтерс.

Европейският банков регулатор (European Banking Authority – EBA) се очаква да обяви резултатите от извършените от него стрес тестове през следващата седмица.

Анализатори очакват повече провалили се кредитни институции в сравнение със 7-те от първия кръг стрес тестове, докато регулаторните органи се опитват да повишат доверието в извършените проверки.

От Moody's смятат, че общото отражение на стрес тестовете върху рейтингите на банките ще бъде ограничено.

„От 91 банки от ЕС, които бяха обект на стрес тестовете на ЕВА през 2011 г., Moody's смята, че при 26 от оценените банки съществува повишен риск от необходимост за извънредна външна подкрепа", твърдят от рейтинговата агенция.

"Moody's очаква, че банките, които не са издържали стрес тестовете на ЕВА, ще бъдат сред онези с по-нисък рейтинг или сред онези без рейтинг, които са включени в стрес тестовете на ЕВА“, се посочва още в съобщението.

Проверката на състоянието на банките, която имаше за цел да възстанови доверието на инвеститорите в сектора, засегнат тежко от дълговата криза в еврозоната, по-слабата възвръщаемост за инвеститорите и несигурната регулаторна база, би трябвало да има положителен ефект върху банките, твърдят от Moody's.

Тестовете ще предоставят на инвеститорите подробности за експозициите на всяка кредитна институция в държавни дългове, както и поглед към оценката на капиталовите позиции на банките от страна на регулаторните органи.

„Но макар стрес тестовете от 2011 г. да са по-взискателни от стрес тестовете на европейските банки  през 2010 г., Moody's отбелязва, че критериите за стрес на ЕВА от 2011 г. не допускат фалит по държавен дълг по време, когато рискът от фалит по държавен дълг в еврозоната нарасна“, подчертават от агенцията.

Във вторник финансовите министри на държавите членки на ЕС ще обсъждат мерките за подкрепа на банките, провалили се на тестовете, като резултатите ще им бъдат предоставени от ЕВА преди официалното им публикуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още