IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът намали с 12,6 млн. евро вноската ни към бюджета на ЕС за 2010 г.

Общият излишък от бюджета на ЕС за миналата година, който сега се разпределя между страните-членки, е над 4,5 млрд. евро

16:18 | 05.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европарламентът намали с 12,6 млн. евро вноската ни към бюджета на ЕС за 2010 г.

Европейските депутати гласуваха днес съкращение с близо 4,54 млрд. евро на националните вноски на България и останалите държави-членки на Европейския съюз към бюджета на Общността за миналата година, съобщи пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

Вноската на България към бюджета на ЕС за миналата година се намалява с 12,6 млн. евро.  Тези средства идват от бюджетния излишък на ЕС за финансовата 2010 г. и ще бъдат приспаднати от вноската на страната към бюджета на ЕС за 2011 г. За миналата година българската вноска в бюджета на ЕС е била 669,7 млн. лева.

От посочения близо 4,54 млрд. евро бюджетен излишък на ЕС, 2,72 млрд. евро са неусвоени пари по линия на програмите на Евросъюза. Останалата част от сумата идва от глоби, лихви и закъснели плащания и излишъци, в резултат от разликите в обменния курс на валутите.

Средствата, с които се намалява вноската за миналата година на всяка страна-членка, са пропорционални на приноса й към европейския бюджет. Най-големи суми ще бъдат възстановени (приспаднати) на Германия (близо 922 млн. евро), Франция (близо 741 млн. евро), Италия (близо 572 млн. евро), Испания (381 млн. евро). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още