IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застрахователите в Европа са силни, сочат стрес тестовете

Над 90% от компаниите са издържали на минималните стандарти за платежоспособност дори при най-неблагоприятните разглеждани варианти

21:03 | 04.07.11 г.
Застрахователите в Европа са силни, сочат стрес тестовете

Стрес тестовете в най-големите европейски застрахователни компании показаха, че те са „силни“ въпреки експозицията си към гръцкия дълг, съобщи ВВС.

Над 90% от 221 компании са издържали на минималните стандарти за платежоспособност дори при най-неблагоприятните разглеждани варианти.

Въпреки това упражненията са разкрили ключови уязвимости, включително излагане към държавни дългове като гръцкия и природни бедствия. При тествания сценарий 13 застрахователи изпитват недостиг от общо 4,4 млрд. евро спрямо минималните капиталови изисквания, определени от предложения европейски режим - Solvency II на новосъздадения регулатор – Агенцията за европейско застраховане и пенсионно осигуряване (European Insurance and Occupational Pensions Authority).

Не бе посочена обаче нито една от компаниите, участвали в стрес тестовете, които обхванаха минимум 50% от действащите на пазара във всяка държава членка на еврозоната.

От агенцията отбелязват, че като се има предвид малкият размер на дефицита в сравнение с излишъка от 425 млрд. евро, с който секторът разполага, ако не е подложен на стрес сценарий, като цяло индустрията е финансово устойчива.„Това означава, че като цяло капиталовите позиции на европейските застрахователи могат да абсорбират шокове“, казва председателят на  EIOPA Габриел Бернардино. „Сега всяка компания ще разполага с анализ на областите, където е най-уязвима и така ще може да предприеме необходимите мерки“.

Бернардино посочва, че „не е уместно“ да идентифицира компаниите изправени пред потенциален недостиг на капитал, тъй като режимът Solvency II на базата на който са разработени тестовете, може да бъда променен до 2013 г., когато предстои да бъде въведен.

Френските застрахователи притежават около 9 млрд. евро в гръцки дългови книжа под формата на кредитни деривативни инструменти.

Германската компания Allianz се съгласи да осигури 300 млн. евро за рефинансиране на гръцкия държавен дълг, след като застрахователните компании в страната бяха помолени от правителството да участват във втория спасителен пакет за балканската държава.

Освен експозиции в държавни ценни книжа рисковете, пред които е изправена застрахователната индустрия, включва големи загуби по акции и други инвестиции, рязко увеличение на основния лихвен процент, рязък ръст на инфлацията, което означава, че стойността на застрахователните претенции надминава плащанията по премиите, големи природни бедствия и отслабване на презастрахователния пазар, на който застрахователите разчитат за споделяне на загубите.

Това е втори кръг от стрес тестовете за застрахователните компании, който засенчва подобните тестове, извършени в големите европейски банки. За разлика от тях обаче застрахователна компания, която не е успяла да издържи теста, няма да получи препоръки за увеличаване на капитала за покриване на бъдещи загуби.

Тестовете за застрахователите стават по време, когато те все още разширяват новата мрежа от общоевропейски правила за сектора.

Според Association of British Insurers стрес тестовете са „отвличане от жизненоважната промяна на правилата“.

„В момента британската застрахователна индустрия е поставена под голямо напрежение за въвеждане на огромен комплекс от регулаторни мерки“, заяви представителят на Association of British Insurers Ритър Вайпонд. „По-добре е да се концентрираме върху приключването на предложените правила и да помогнем на индустрията да създаде инфраструктурата, която ще ги накара да заработят до 2013 г., отколкото да правим стрес тестове на основата на все още неприетата рамка“, добави той.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още