IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Преструктурирането на гръцкия дълг може да означава „частичен фалит“

Standard & Poor’s обяви, че ако гръцките облигации бъдат „рефинансирани през 2011 г.“, агенцията ще възприеме това като необслужване на задълженията

10:36 | 04.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
S&P: Преструктурирането на гръцкия дълг може да означава „частичен фалит“

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s предупреди, че планът за подмяна на гръцки дълг с облигации с по-дълъг матуритет може да е равносилен на „частичен фалит“, пише Bloomberg.

Европа е на път да убеди банките на практика да удължат матуритета по гръцки облигации за 30 млрд. евро. Френските банки, които имат най-голяма експозиция към Гърция, предложиха формула за удължаване на матуритета, която може да послужи като модел и за други кредитори.

Според нашите критерии, предложенията на Френската банкова федерация са равносилни на обявяването на фалит, се казва в изявление на Standard & Poor’s, публикувано днес.

В неделя европейските финансови министри отпуснаха на Гърция 8,7 млрд. евро за финансирането на страната до средата на юли. В същото време се обсъжда и приемането на втори тригодишен спасителен план, едно от условията за който е банките да рефинансират позициите си в гръцки дълг.

След като рейтинговата агенция обяви позицията си, еврото се понижи спрямо йената и щатския долар.

По-рано еврото се повиши спрямо долара с 0,4% поради спекулации, че на 7 юли Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повиши основните лихвени проценти.

„Пазарът реагира на новината от S&P с разпродажба на еврото“, казва Кумико Гервайс, анализатор на Gaitame.com Research Institute Ltd. в Токио. „Когато рейтинговите агенции заявят, че Гърция ще фалира, еврото е вероятно да претърпи разпродажба“.

Единната европейска валута се понижи до 1,4523 долара, след като миналата седмица достигна 1,4578 долара – най-високата стойност от 9 юни.

Standard & Poor’s обяви, че ако гръцките облигации бъдат „рефинансирани през 2011 г.“, агенцията ще понижи рейтинга на страната до „D”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
metody72
преди 12 години
може ли някои да коментира факта, че гърция трябва да си погаси задължения за 18 милярда до началото на август а сладващ транш от европа е септември ако смятам правилно то и със тези 12 милярда остава дефицит от 6. Акакво ще правят хората? Според мен просто се отлага фалита заради някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още