IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полското председателство има подкрепа за 2% увеличение на бюджета на ЕС за 2012

Проектобюджетът дава предимство по-специално на развитието на селските райони и предвижда орязване на административните разходи

20:00 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Полското председателство има подкрепа за 2% увеличение на бюджета на ЕС за 2012

Полското председателство на ЕС обяви днес, че е осигурило подкрепата на "квалифицирано мнозинство в Европейския съвет в подкрепа на увеличение с 2% на бюджета за 2012 година спрямо 2011 година, съобщава Франс прес.

В комюнике, разпространено през първия ден от полското председателство е посочено, че постигнатото споразумение е компромис между строгата бюджетна политика и необходимостта да се гарантира финансиране на по-нататъшното развитие на икономическото възстановяване.

Проектобюджетът дава предимство по-специално на развитието на селските райони и предвижда орязване на административните разходи, се казва в съобщението.

След като получи одобрението на представителите на 27-те, бюджетът предстои да бъде обсъден и одобрен от Европейския парламент.

През април Европейската комисия предложи увеличение с близо 5 на сто на бюджета на ЕС за 2012 година.

Това увеличение веднага беше окачествено като неприемливо и прекомерно в период на бюджетни икономии, най-вече от Великобритания, Холандия и Франция, според които икономиите са необходими за всички европейски власти.

Бюджетът на ЕС е основният механизъм за преразпределение на средства в съюза. Той се финансира основно от вноските на страните членки, заедно с удръжки от митническите такси (12% от бюджета).

Европейският комисар за митническата и данъчна политика и борбата с измамите Алгирдас Шемета заяви днес в интервю за френския в. "Ле-з-еко", че предложената от Брюксел такса върху финансовите трансакции за попълване на европейския бюджет, няма да да предизвика значително преместване на дейности в Европа.

Той обаче призна, че "преговорите ще бъдат много трудни", особено с Великобритания, най-големият финансов център в Европа, която е силно резервирана към такива такси.

Шемета изтъкна, че налогът ще бъде много малък, от 0,1 на сто за акциите и облигациите и 0,01 на сто за деривативните продукти. Това според него ще позволи да има постъпления от 31,5 млрд. евро и дори 54 млрд., ако бъдат включени и валутните операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още